El Cant de la Carxofa d'Alaquàs és declarat Bé de Rellevància Local
La Generalitat Valenciana concedeix al Cant de la Carxofa aquest reconeixement per la seua singularitat, història i conservació de l'artefacte d'estil barroc
El Cant de la Carxofa d’Alaquàs ha sigut declarat de manera oficial Bé de Rellevància Local. Ahir dilluns 21 de febrer es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) aquesta declaració basada en el dictamen emés per la comissió tècnica Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana el passat 19 d’abril de 2021.
L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, el Regidor de Cultura, Fran Evangelista, la Regidora de Festes, Sandra Conde i la Regidora de Benestar Social Elena Solís, s’han reunit hui amb representants dels col·lectius implicats per tal de donar-los l’enhorabona pel seu treball en la promoció del cant de la carxofa i per haver aconseguit que “el nostre cant, una de les senyes d’identitat culturals més importants d’Alaquàs, siga reconegut com a BRL”. Han assistit a l’encontre Paco Pons i Ana Santandreu en representació de l’Associació d’Amics i Amigues de la Carxofa, el president de la Unió Musical d’Alaquàs, Toni Monzó i el director del Conservatori i Escola de Música d’Alaquàs, Enric Parreño. Han estat presents també l’historiador Rafa Roca i les direccions de les tres oficines de Caixa Popular d’Alaquàs i Aldaia, Pilar Molina, Pep Cuenca i Maxi Pérez.
Es tracta d’una decisió que va ser adoptada arran d’una petició formal realitzada per l’Ajuntament d’Alaquàs a través del Ple de la Corporació Municipal del passat 27 de juliol de 2017 per aconseguir la seua declaració i posar de manifest el treball conjunt realitzat per l’Ajuntament, l’Associació Amics i Amigues de la La Carxofa i la Unió Musical d’Alaquàs per tal de dotar el Cant de la Carxofa d’Alaquàs de la màxima protecció i reconeixement.
El Cant de la Carxofa d’Alaquàs, Festa d’Interès Turístic de la Província de València, és una de les senyes d’identitat cultural més importants del municipi. Es tracta d’una composició musical i tradicional del segle XVII que sols perviu a municipis de l’àrea metropolitana com Alaquàs i que és interpretat cada 8 i 9 de setembre en homenatge als patrons de la ciutat, la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort amb motiu de les Festes Majors. Les peculiars característiques patrimonials immaterials d’aquest cant en valencià han dut a l’administració valenciana a adoptar aquesta petició de manera favorable.
El Consell Valencià ha concedit al Cant de la Carxofa aquest reconeixement per la seua història i la singularitat del seu artefacte d’estil barroc dissenyat al taller de Manolo Martín i que és similar a la magrana de Misteri d’Elx i que s’ha conservat en perfecte estat. Destaca també el procés de selecció que a Alaquàs es porta a terme per a seleccionar als i les xiquetes que interpreten cada 8 i 9 de setembre el Cant de la Carxofa.
Cal destacar a més que l’objectiu de la comissió formada per l’Ajuntament d’Alaquàs, l’associació cultural Amics i Amigues del Carxofa, la Unió Musical d’Alaquàs, la Universitat de València i les parròquies locals és aconseguir que el cant siga reconegut com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC), reconeixement màxim per a aquest tipus de manifestació cultural, juntament amb els cants de la resta de municipis de l'horta que també conserven aquesta manifestació festiva. Està prevista iniciar el procés conjunt en les properes setmanes.