ALAQUÀS | SOCIETAT

Alaquàs lliura el premi Clara Campoamor 2023 a l'activista feminista Amelia Tiganus

ELPERIODIC.COM - 22/03/2023

El Consell de les Dones d'Alaquàs ha volugt reconéixer el treball de l'activista en la lluita per l'abolició de l'explotació sexual a través de la prostitució i en la formació en la prevenció d’aquesta forma de violència contra les dones.

El Castell d’Alaquàs va acollir ahir dimarts 21 de març el lliurament del Premi Clara Campoamor 2023 que enguany s’ha atorgat a l’escriptora i activista feminista Amelia Tiganus, reconeguda i compromesa que porta anys lluitant per l’abolició de l’explotació sexual a través de la prostitució i per la formació en la prevenció. Aquest guardó és atorgat cada any pel Consell de les Dones d’Alaquàs dins de la programació organitzada per a celebrar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

La inauguració va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora d’Igualtat, Elena Álamo, la Directora General de l’Institut Valencià de les Dones, Maria Such, la Diputada d’Igualtat, Isabel García i el Consell Municipal de Dones d’Alaquàs. Van estar presents també la Jutgessa de Pau, Pilar Latorre, el Jutge de Pau substitut, José Antonio Madrigal, la Fallera Major d’Alaquàs, Carolina Sanchis Mengod i la presidenta executiva de Junta Local Fallera, July Roselló i representants de les associacions locals i de l’entitat Caixa Popular.

Prèviament a l’acte, la comitiva es va desplaçar fins al Passeig Violeta ubicat al parc de la Sequieta en el qual la premiada va descobrir la rajola amb les seues petjades. A continuació va tindre lloc l’acte al Castell d’Alaquàs que es va inciar amb l’actuació del Cor Thiasos Coral.

L ’Alcalde d’Alaquàs va iniciar les intervencions incidint en la importància d’aquest premis que “reconeixen la trajectòria i la tasca de dones que inspiren a la comunitat per la seua lluita, sacrifici i servei en l’àmbit de la defensa dels drets de les dones”. Va destacar “l’esforç i treball que va dedicar Clara Campoamor a l’abolició de la prostitució” i va fer referència a la iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs d’aprovar una Ordenança Municipal “per a contribuir a l’erradicació de la prostitució com un pas cap a la igualat. Acabem de descobrir una nova petjada, el d’Amelia Tiganus, que ens anima a continuar treballant”. A continuació, i després d’agrair el treball del Consell de Dones, la Regidora d’Igualtat i Presidenta del Consell Municipal de Dones, Elena Álamo, va donar lectura a la candidatura per a procedir a continuació a lliurar el premi a la guardonada i va donar lectura a la carta ‘A mis hermanas’ “un relat de la premiada que resumeix el dolor, el pensament i la vivencia personal d’aquesta dona”. Per aquest motiu, i pel “seu compromís social, entrega, per transmetre els valors dels drets de les dones i la seua capacitat per a comunicar, obrir els ulls i remoure consciències, el Consell de Dones va decidir atorgar aquest premi”.

Amelia Tiganus va destacar ahir a Alaquàs “em sent una priviliegiada per poder pensar i poder sentir. Durant molts anys, pensava que estava bé perquè no sentía res i a través de la psicoteràpia vaig descobrir que estava desconnectada de les meues pròpies emocions. M’emociona rebre aquest reconeixement perquè la reparació de les víctimes passa perquè la societat deixe de mirar cap a altre lloc i reconega no sols el dany sinó el mèrit de les dones que lluiten. Sóc afortunada per rebre aquest guardó perquè cada vegada som més les persones que no estem disposades a compartir espais i projectes de vida amb persones que segueixen negant la violència que es dóna en la prostitució”.

Amelia Tiganus va nàixer a Galati, Romania, el 1984. És escriptora, activista feminista i formadora en cursos i tallers de sensibilització i prevenció de la prostitució i la violència sexual. En els últims set anys ha impartit més de cinc-centes conferències, xerrades i tallers per tot el territori espanyol i per altres països d'Europa i Amèrica Llatina. Ha rebut diversos premis i reconeixements a la seua tasca dels Drets humans de les dones i les xiquetes. El 2019 va rebre el reconeixement al compromís mostrat per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones, lliurat pel Ministeri d'Igualtat i el Govern d'Espanya.

És fundadora d’Emargi, una associació dedicada a lluitar de manera integral per un futur lliure d'explotació sexual i reproductiva de dones i xiquetes amb una dimensió local, nacional i internacional. Després d'un procés de reflexió de totes les fundadores d’Emargi a principis de 2022 van decidir crear, de manera paral·lela a l'associació, una cooperativa d'iniciativa social amb el mateix nom. És també cofundadora i coordinadora de l'Escola Abolicionista Internacional, un projecte destinat a la divulgació feminista i la sensibilització i formació de la societat civil.

Tiganus és una interlocutora experta en constant agitació i denúncia en els mitjans de comunicació. Ha concedit entrevistes als principals diaris nacionals i a nombrosos periòdics i revistes independents i programes de ràdio i televisió, compartint l'experiència viscuda, el pensament teòric i el relat de qui ha convertit la lluita feminista en el sentit de la seua vida després d'haver estat víctima de tràfic i explotada sexualment durant cinc anys en prostíbuls espanyols.

És autora i ha participat en la redacció de diversos articles acadèmics i ha publicat en Atlàntiques, revista internacional d'estudis feministes, concretament en el seu monogràfic La prostitució: entre vells privilegis masculins i nous imaginaris neoliberals. El seu còmic “Amelia: història d'una lluita” (Serendipia, 2021) i el seu llibre, “La revolta de les putes: de víctima a activista” (Edicions B, 2021) gaudeixen de molt d'èxit i bones critiques.

Col·labora activament amb diverses associacions a Espanya i Amèrica Llatina, participant en projectes d'incidència política i d'apoderament personal i polític de grups de dones.

Premi Clara Campoamor d’Alaquàs

Els Premis Clara Campoamor d’Alaquàs s’atorguen anualment per fer reflexionar la ciutadania sobre les polítiques dirigides a la igualtat d’oportunitats. Es tracta d’una iniciativa que va nàixer fa 15 anys per part de totes les associacions de dones de la ciutat per reconèixer tant a institucions públiques com a col·lectius ciutadans, el seu treball a favor de la igualtat de les dones així com en la lluita contra la violència de gènere.

Han rebut premi al llarg d’aquests anys la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, Amnistia Internacional en la Comunitat Valenciana, la filòsofa Amelia Valcárcel, la Síndica de Greuges Emilia Caballero Álvarez, la Plataforma de Dones Artistes contra la Violència de Gènere, les associacions de dones d’Alaquàs: Ames de Casa, Dosal, Dimecres Femení, L’Oroneta i Soadi, la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, l’Escola de Ciutadania en Femení Maria Moliner, la Doctora Anna Lluch, Mans Unides, la Coordinadora Feminista de València, l’associació Lilith d’Alaquàs, el Quintet Casulana, Carmen Alborch a títol pòstum, María de los Ángeles Rozalén Ortuño, popularment coneguda com "Rozalén" i la directora de cinema Mabel Lozano.

MÉS FOTOS