Alaquàs inaugura una exposició amb les notícies més destacades sobre el procés de recuperació del Castell
ELPERIODIC.COM - 27/02/2023L’exposició està composada per 30 notícies publicades per la periodista Laura Sena i es pot visitar a les sales nobles del monument fins al 27 de maig
Alaquàs va inaugurar el passat divendres 24 de febrer l’exposició ‘Un Castell per al poble en notícies de Laura Sena. 2003-2023’, una mostra que recull una selecció de les notícies sobre el Castell publicades per la periodista al llarg de prop de 25 anys i que es compon de 30 informacions que varen aparéixer en els diaris Las Provincias i Levante-EMV.
En l’acte van estar presents l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, el comissari de la mostra, Tomás Roselló, l’autora i protagonista de l’exposició, la periodista Laura Sena, la Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, la Directora General de Pressupostos i Regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alaquàs durant els anys 2003 i 2011, Eva Martínez, el president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Josep Cabanes i en representació de Caixa Popular, Pilar Molina.
En les intervencions, l’Alcalde d’Alaquàs, va recordar la nit en què “el 28 de febrer de 2003 la ciutadania va poder entrar al Castell d’Alaquàs i culminar així un procés de molts anys d’esforços, treball i compromís per tal que aquest edifici públic estiguera al servei de la ciutadania. Un exemple del drets i de la democràcia que junt amb les institucions es poden aconseguir en aquesta societat. Hui és un dia important perquè és impossible concebre Alaquàs sense el Castell, fil conductor de tot el que ocurreix al nostre poble. Per això hem volgut que la gent conega la història i l’esforç que va suposar aquest procés. Amb aquesta exposició volem reivindicar el periodisme i posar-lo en valor per la tasca divulgadora i de posicionament que va realitzar que va ser recolzada per la ciutadania”.
El president de la Mancomunitat va destacar que “la cultura és el major tresor que té la comarca i va indicir en el treball de la periodista que ha posat en valor la riquesa del poble, les seues tradicions i el seu patrimoni”. Eva Martínez, Regidora d’Urbanisme en el moment del procés de recuperació, va destacar “el recolzament que en aquells moments tinguérem dels mitjans de comunicació per a recuperar el monument així com de l’equip de tècnics que van participar. Però, el més important va ser el recolzament de la ciutadania, que sempre van estar al nostre costat, tant per a la recuperació com per a l’ús que se li havia de donar”. Carmen Amoraga va incidir en què “hui commemorem un fet èpic i com ens ho han contat. Celebrem el periodisme com a bé de la societat i posem en valor una persona com Laura Sena que és referent periodístic i referent de dones”. Tomás Roselló va destacar la “professionalitat de la periodista per contribuir a l’èxit del procés d’expropiació i salvaguarda i difusió de la seua importància”. Va destacar a més que la recuperació va ser possible “gràcies al treball de moltes persones, polítics i col·lectius”.
L’encarregada de tancar els discursos va ser Laura Sena que va destacar que aquest va ser “un procés sense precedents del que jo era conscient que estàvem escrivint un dels grans capítols més importants de la nostra història. Els reportatges van ser possibles perquè sempre vaig trobar una actitud col·laboradora per part dels responsables polítics i per part de l’equip de professionals, tot un màster de periodismo que em va fer créixer a nivell professional”
La periodista va explicar a més que aquest exposició és important perquè “posar de rellevància el periodismo i reflecteix una forma de fer periodisme que ja no existeix i un temps en què els diaris marcaven l’actualitat”.
L’exposició es compon de 30 notícies que es mostren en un itinerari circular en les sales nobles del monument, amb textos complementaris redactats pel comissari de la mostra, Tomàs Roselló. Aquestes informacions permeten recuperar el procés expropiatori i de restauració al que va set sotmés el Castell d’Alaquàs, un procés que és desconegut per a una gran part de la població, especialment per a les generacions més joves. També posa en valor el paper que va desenvolupar la societat civil d'Alaquàs, que es vorà reflectida en notícies.
A través d'aquesta exposició es realitza un recorregut per les dues darreres dècades del Castell Palau d'Alaquàs i es posa en valor tant la seua recuperació (2003) com la rehabilitació integral (2005-2007) i la rellevància de les troballes arqueològiques i descobriments històrics realitzats sobre el bé. Una exhibició en la qual es recorda també qui són protagonistes en aquest període, que han sabut estar al servei de l’hereu més important del monument, el poble d'Alaquàs, a qui va dedicada aquesta mostra.
De manera complementària a l’exposició, l’Ajuntament d’Alaquàs ha organitzat diferents visites guiades per a públic i associacions. Es realitzaran els dissabtes 11 de març, 22 d’abril i 22 de maig a les 11 hores. Les places són limitades i les inscripcions s’han de realitzar al correu cultura@alaquas.org i al telèfon 661 956 581 (dilluns a divendres d'11 a 14 i dijous de 16:30 a 19 h).
Per tal d’aprofundir en aquest tema, s’han programat també diverses taules redones. La primera, “El procés d'expropiació. Les coses que no sabem” tindrà lloc el dijous 2 de març a les 20 hores. La segona, “Els grans procesos de recuperació patrimonial de l'Horta”, se celebrarà el 29 de març a les 19:30 hores. La tercera, “Les vivències de les famílies vinculades al Castell”, el 19 d'abril a les 19:30 hores. L’entrada és lliure fins a completar aforament.