URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Així veuen els partits polítics valencians la regulació dels VTC

LUCÍA GÓMEZ - 29/03/2019

La Generalitat ha donat llum verda hui a la regulació dels VTC i les empreses de vehicles amb conductor amenacen amb abandonar València

Les empreses de transport Uber i Cabify han declarat la guerra a la Generalitat després d'haver aprovat hui el Consell el decret que obliga a contractar els Vehicles de Turisme amb Conductor (VTC) amb almenys 15 minuts d'antelació, i que prohibeix la geolocalització i la captació de clients al carrer. Aquesta decisió enfronta una vegada més al Consell amb el sector del VTC, que amenaça amb abandonar València com ja va fer a Barcelona quan va entrar en vigor la mateixa normativa. De fet, la pròpia patronal Unauto, de vehicles VTC assegura que demandarà al Govern valencià.

Davant aquesta situació, lluny de témer que Uber i Cabify visquen els seus últims dies a València, des del PSPV indiquen que el Decret llei és l'instrument jurídic adequat per a realitzar aquesta regulació, com així ho avala l'informe de l'Advocacia, que entén que hi ha raons de “extraordinària i urgència necessitat per a això”. És fonamental, destaquen fonts socialistes, “regular un sector clau com és el del transport interurbà i de les VTC, permetent a més al fet que els ajuntaments, dins de les seues competències i interessos, regulen aquestes llicències”. En opinió del PSPV, aquesta normativa possibilita que convisquen el sector del taxi i el de les VTC perquè els 15 minuts de precontratació “permeten diferències entre tots dos serveis i la viabilitat dels dos sectors”. És a dir, segons aquestes mateixes fonts, a través d'aquesta regulació s'aconsegueix un acord que garanteix “la viabilitat dels dos sectors i beneficia i protegeix a la ciutadania”. En aquest sentit, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha declarat hui després de l'aprovació del decret que la finalitat del text és assegurar espais de convivència entre les VTC i el sector del taxi" i "evitar situacions de conflicte que generen perjudici principalment a l'usuari". 

Per part seua, Compromís també ha donat llum verda a la nova normativa. Així ho ha confirmat a aquest diari la diputada de la coalició nacionalista encarregada del taxi i els VTC durant aquesta legislatura, Belén Bachero. “Des de Compromís considerem que feia falta regular el sector”, indica. I afig: “Parlem que el taxi i les VTC atenen públics diferents i s'havia de donar respostes a una situació nova a la qual calia buscar un ajust i regular-la”. Això, continua Bachero, és el que s'ha fet “atorgant-li un marc jurídic”.

La mateixa opinió comparteix Podemos, que es va posicionar sobre aquest tema després de la polèmica dels VTC a Catalunya. En concret, va ser el secretari de Societat Civil i Moviment Popular de la formació habitada, Rafa Mayoral, qui va recolzar la regulació catalana i va arremetre contra el que considera la “uberització” de l'economia. Aquest model econòmic consisteix segons el responsable de Podemos en l'increment cada vegada major de companyies internacionals “que arrasen els serveis públics que troben al seu pas”. En opinió de Mayoral, la seua il·legalitat resideix que compten amb seus en “paradisos fiscals” i tenen una activitat “extractiva basada en la precarització de les condicions de treball”. Per això, el dirigent es va mostrar orgullós que la normativa haja “possibilitat que es reconega el servei públic que representa el taxi” i haja “posat en el seu lloc” als VTC.

Idees totalment contràries tenen PP i Ciutadans respecte a la mesura aprovada primer a Catalunya i ara en la Comunitat Valenciana. Ja després de l'aprovació del decret català el PP va culpar al Ministeri de Foment i al seu responsable, José Luis Ábalos, de deixar marxar a Uber i Cabify. En aquest sentit, els populars aposten per derogar el nou decret sobre els VTC i crear en el seu lloc un fons nacional per al taxi, així com prohibir les mesures que puguen obstaculitzar la digitalització de l'economia. En aquest sentit també es va expressar Ciutadans després de la polèmica catalana dels vehicles amb conductor. Va ser el propi portaveu de la formació, Fernando Navarro, qui va carregar contra l'Executiu central per abandonar als treballadors dels VTC i va definir la decisió d'Uber i Cabify de deixar Barcelona com “el major ERE de la història de Catalunya”. De fet, tots dos partits polítics –PP i Ciutadans- han evidenciat el seu compromís de suprimir el decret de Ábalos pel qual es passen les competències a les comunitats autònomes.

MÉS FOTOS