Així és la rebaixa de condemnes que està provocant la llei del ‘sol sí que és sí’
En la Comunitat Valenciana, s'estan revisant 25 condemnes: 2 a Alacant, 4 a Castelló i 19 a València
Amb l'entrada en vigor de la Llei orgànica 10/22 de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei del "sol sí que és sí”, s'estan revisant almenys 25 sentències per si escau la modificació de les penes. També en tota Espanya s'estan produint un al·luvió de sol·licituds de revisió de penes.
En la Comunitat Valenciana, segons les dades del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) són quatre els penats de Castelló que han presentat la seua sol·licitud de revisió, 19 a València i dues a Alacant.
Aquesta situació no ha estat exempta de polèmica. Des de la sol·licitud de les organitzacions de la magistratura que han demanat la dimissió de la Ministra d'Igualtat, Irene Montero, fins a les declaracions del President Ximo Puig per a “actualitzar, raonar i prendre decisions”.
Però, per què la nova llei està provocant rebaixa de condemnes?
La unificació dels delictes d'abús i agressió en un sol tipus delictiu en la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual és el motiu pel qual s'han rebaixat les penes a violadors als quals s'estan revisant les seues condemnes.
Així, en unir-se violació i agressió en un únic tipus, l'anterior llei reduïa el limite màxim de la pena d'1 a 5 anys i ara, amb la llei del ‘sol sí que és sí’ d'1 a 4 anys.
Reduccions segons el tipus d'agressió
- En el cas de les agressions sexuals amb penetració, abans la pena per al seu tipus bàsic era de 6 a 12 anys, amb la llei Montero la pena és de 4 a 12 anys.
- Si els delictes els cometen dos o més persones, les conegudes rajades, o hi ha una situació de vulnerabilitat o l'agressor el cònjuge o excónyuge de la víctima, la regla general és la reducció de la pena.
- En el cas de les agressions sexuals a menors de 16 anys, es crea un atenuant -moderació- a l'agressor que abans no es contemplava i un subtipus agreujat però amb una pena inferior al que s'estableix anteriorment.
El CGPJ ja el va advertir
Des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) assenyalen que en desaparéixer el delicte d'abús, la forqueta que estableix les penes té xifres inferiors a les que s'establien amb els dos tipus anteriors.
De fet, el CGPJ ja va advertir en el seu informe que per a les agressions sexuals tipificades en els capítols I i II del títol VIII del Codi Penal suposava “una reducció del límit màxim d'algunes penes” i que aquesta situació “comportarà la revisió d'aquelles condemnes en les quals s'han imposat les penes màximes conforme a la legislació vigent”.