OCUPACIÓ

Així ha canviat el coronavirus el mercat laboral

ELPERIODIC.COM - 30/04/2020

Durant els últims dies el govern ha donat a conéixer el seu pla de desescalada. Les mesures, que ens permetran recuperar la “normalitat” en un termini de mes i mig (com a mínim) i atenuar l'impacte econòmic del coronavirus, entraran en vigor en un context laboral que, en tan sols dos mesos, s'ha transformat per complet. Amb motiu del Dia del Treballador, el comparador Acierto.com ha realitzat una comparativa de l'abans i el després.

El teletreball, una quimera feta realitat

Així, les dades que maneja l'entitat apunten al fet que el teletreball –que, a més, s'allargarà fins a juny– s'ha convertit en una realitat. Una quimera que el coronavirus ha fet possible i que parteix d'uns percentatges que ens situaven a la cua d'Europa, on el 17% dels empleats treballen a distància.

En el cas d'Espanya, a penes un 7% ho feia. El coronavirus no obstant això, ha elevat el percentatge fins al 88% i ha obligat les empreses nacionals a replantejar-se les seues polítiques. Tenint en compte que quasi 7 de cada 10 empleats vol teletrabajar, podem parlar d'un desig fet realitat. O almenys fins a juny.

L'estalvi en desplaçaments, la millora de la conciliació laboral i familiar, la major autonomia de l'empleat i la caiguda dels accidents laborals són algunes dels seus avantatges clau. No obstant això, treballar a casa també ha donat lloc a certs problemes en alguns treballadors, com les dificultats per a desconnectar, així com l'increment dels atacs cibernètics.

La taxa d'atur a Espanya

Per desgràcia, el coronavirus també ha frenat l'economia espanyola i ha situat la taxa d'atur al nostre país per damunt del 14,41% (dades del primer trimestre, que tanca amb 3.313.000 aturats). En concret s'han perdut fins a 285.600 llocs de treball entre gener i març, les pitjors xifres des de 2013.

A més, fins a 562.900 persones estan en atur parcial per raons tècniques o econòmiques, o afectades per un ERTE. També han baixat les hores treballades un 4,25% respecte del trimestre anterior. Un panorama gens falaguer per al conjunt de la ciutadania i una situació financera que preocupa 9 de cada 10 persones, segons les dades que maneja acierto.com. De moment, el coronavirus ja ha afonat l'economia espanyola un 5,2%, la major caiguda en quasi un segle.

Els experts apunten, així mateix, que la taxa d'atur real se situaria entre el 35% i el 45% si incloem als afectats per ERTES i als autònoms.

Els sectors més afectats

Els sectors més afectats per la crisi del coronavirus han sigut, sobretot, els negocis xicotets i aquells que pertanyen al sector serveis. El comerç, transport i hostaleria, que es desplomen un 10,9%.

Les activitats d'oci i recreatives també han caigut en picat (un 11,2%). I han descendit les activitats professionals i científiques, la informació i comunicacions, i la construcció, entre altres. Els únics sectors que es mantenen són el de les assegurances i les activitats financeres, que han crescut un 1%. En conseqüència, el consum també s'ha frenat.

Altres reptes del mercat laboral

Les empreses que segueixen en actiu, per part seua, s'han vist obligades a reinventar-se. No sols en el que concerneix al teletreball (que, segons els experts, ha arribat per a quedar-se), sinó pel que fa a l'adaptació dels seus espais de treball físics. Això requerirà no una enorme inversió així com d'un canvi en la cultura organitzacional de les companyies.

Apostar per perfils digitals i millorar la seguretat de les seues eines també serà fonamental. Sobretot si tenim en compte que els atacs cibernètics s'han disparat amb el teletreball, i que només el 30% de les PIMES compta amb protocols d'actuació bàsics enfront d'aquesta mena de delictes. Contractar una assegurança contra ciberatacs i formar als treballadors serà fonamental. De fet actualment a Espanya els hackeos ja tenen un cost de 40 milions d'euros.

Quant als teletrabajadores, algunes asseguradores ofereixen la possibilitat de contractar assistència informàtica en les seues assegurances de llar. Es tracta d'una cobertura que ens donarà suport tècnic –tant en l'ús de programari com de maquinari– i respondrà davant els problemes més usuals en l'accés a Internet, atacs per virus informàtics i similars.