SOCIETAT

Així ha afectat el ‘tsunami’ del COVID-19 als joves valencians

PATRICIA CAMACHO - 13/08/2020

Quasi la meitat reconeix que el confinament ha afectat la seua salut mental

El confinament per la pandèmia del coronavirus ha suposat un gran esforç per a la població en haver d'adaptar-se de manera telemàtica als quefers diaris com el treball o les classes.

Així ho ha determinat, ´L'impacte de la COVID-19 i la nova normalitat en la joventut valenciana”, un estudi impulsat per l'IVAJ i el CVJ, que han presentat aquest dimecres la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, i la presidenta del Consell Valencià de la Joventut, Pilar Blasco. L'informe analitza les conseqüències del confinament i els primers impactes de la pandèmia en les persones joves valencianes d'entre 12 i 30 anys.

En ell, es deslliguen xifres com que el 43,1% dels joves afirma que estar tancat ha afectat la seua salut mental. Mentrestant, el 34,6% a la seua salut física. Al seu torn, el 15,7% ha assenyalat que durant el període del confinament se sentia malament o molt malament.

En aqueix sentit, l'estudi conclou que quasi el 50% ha tingut problemes per a seguir les classes a distància, sobretot entre menors de 18 anys, fins i tot havent-hi més del 80% d'alumnat aprovat.

Altres dades d'interés

Per part seua, la convivència durant el confinament ha sigut valorada com a bona o molt bona per la gran majoria de la joventut enquestada, especialment pels homes majors de 24 anys i els estrangers.

De forma molt minoritària, la violència adquireix presència en els resultats de l'estudi. El col·lectiu més castigat per les situacions d'aquest tipus, ja siguen familiars o masclistes, són el grup d'edat de 18 a 23 anys i, especialment, les dones.

En el pla laboral, prop del 70% de la població jove valenciana ha vist afectada la seua situació laboral, i les conseqüències més freqüents han sigut el teletreball i els ERTE.

Els joves han mostrat la seua preocupació davant la situació laboral a València, la qual, la gran majoria, considera que és molt dolenta en el panorama juvenil. Per a això, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, des de 2019, ha destinat 6 milions d'euros per a la contractació de professionals de joventut en municipis de la Comunitat, ha exposat Irene Gavidia en la presentació de l'enquesta.

Així mateix, l'estudi revela que al 92% de les persones enquestades els preocupa que siga algú del seu entorn qui emmalaltisca, mentre que al 61,8% el preocupa contagiar-se ells mateixos de coronavirus. Segons es confirma, tres de cada quatre persones entrevistades no coneix a ningú que s'haja contagiat.