ECONOMIA I NEGOCI

Així ha afectat el COVID-19 als comptes de Consum

ELPERIODIC.COM - 09/07/2020

La cooperativa va arribar a experimentar un increment de la demanda d'un 85%

La pandèmia del coronavirus va tindre un clar impacte en els supermercats, on durant els primers dies del confinament es van poder veure grans cues i moltes prestatgeries buides. Accions provocades per la por i la incertesa que deixava el virus al seu pas.

Ara amb les aigües més calmades comencen a donar-se a conéixer les xifres que deixa en els comptes de molts supermercats la pandèmia, després d'haver d'haver fet front a despeses extraordinàries per a adquirir mesures de protecció i canvis en els plans de logística, entre altres qüestions.

És el cas de la cooperativa valenciana Consum qui quantifica en 30 milions d'euros la despesa extraordinària al qual hauran de fer front per a poder oferir un servei en condicions de seguretat. D'aqueix total, porten despeses 10 i calculen que els altres 20 es gastaran en els pròxims mesos.

Així ho ha comunicat Juan Luis Durich, director general de Consum, durant la presentació dels comptes corresponents a l'exercici 2019 amb les quals reporten un benefici de 2.935 milions euros, un 7,4% més que l'any anterior.

Preguntat pel futur, Durich reconeix que en el mercat encara existeix una “incertesa tremenda. Cada dia canvien les previsions”. “L'impacte és molt incert perquè no sabem que passarà a l'estiu i tampoc després” ha apuntat en resposta a les preguntes dels periodistes.

A més, ha analitzat els canvis en el comportament del consumidor que s'han viscut aquests mesos arrere. Uns canvis que fins i tot hui dia es noten en els supermercats valencians. Segons aquests, durant les primeres setmanes del confinament es va incrementar la demanda fins a un 85%, baixant de manera progressiva fins a l'actualitat on fins i tot hi ha entorn a un 5% més de demanda que en circumstàncies òptimes.

“La gent ha anat menys a comprar, però ha comprat més” detalla el director general de Consum, des d'on calculen que les cistelles de la compra han augmentat un 30% del seu volum. Sempre tenint en compte, les diferents fases per les quals ha passat el consumidor: des de la compra massiva de paper higiènic, passant per les llandes de conserva i fins a arribar a la secció de rebosteria.

Guerra de preus

Una de les previsions econòmiques per als pròxims mesos és el fet que es produïsquen guerra de preus entre les diferents cadenes de distribució. Una realitat que des de la cooperativa no dubten i calculen que arribarà després de l'estiu, el mes d'octubre.

“El sector de la distribució és dels més competitius del mercat. La guerra de preus és la que es produeix any si i any també” adverteixen, al mateix temps que posa en valor que hagen guanyat un 0.20% de quota de mercat.

Mesures adoptades

Per a garantir la salut dels treballadors, des del primer moment de l'Estat d'Alarma, es va posar a la seua disposició tots els equips de protecció individual, com a guants, gel hidro-alcohòlic, màscares, mampares de protecció, ulleres protectores, etc, fins i tot, un telèfon gratuït de suport psicològic.

També es va aprovar una gratificació per l'esforç i dedicació realitzat pels treballadors de botigues i de plataformes logístiques, per un import de 3,8 milions d'euros. Es va abonar en la nòmina de març i va suposar una compensació econòmica de 283 euros de mitjana per persona.

Per part seua, per a garantir la salut dels clients, es va posar en marxa una sèrie de mesures per a la seua protecció, com la limitació d'aforament, horari reduït d'obertura al públic (de 10 a 20 hores), guants de plàstic per a tots els clients (d'ús obligatori) i gel desinfectant abans d'entrar al supermercat, també d'ús obligatori. L'última mesura aplicada va ser el sistema digital de control d'aforament.