Els agricultors valencians no es rendixen i donaran la batalla també este estiu: convoquen una nova protesta per al mes de juliol
L'organització agrària demana a Madrid que “es plante i deixe de ser un do ningú a Brussel·les”
Les protestes agràries no pengen el cartell de vacacions. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) continuarà el seu calendari de mobilitzacions amb una nova protesta, divendres que ve 12 de juliol a les 11 hores, a les portes de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana per a reivindicar assumptes que l'executiu central té pendents de resolució en matèria de sequera, plagues i malalties, fauna salvatge, robatoris, cadena alimentària, comerç internacional i exigències mediambientals.
Les principals organitzacions professionals agràries van convocar un acte de protesta el passat 21 de juny davant la Conselleria d'Agricultura precisament per la falta de gestió en temes urgents de la seua competència. De la mateixa manera, ara AVA-ASAJA convoca una altra protesta en la Delegació del Govern, a la qual, en esta ocasió, la resta d'organitzacions han decidit no participar. El seu president, Cristóbal Aguado, afirma que “som objectius i continuarem manifestant el nostre malestar enfront de totes i cadascuna de les administracions que no atenguen les nostres reivindicacions, siguen del color que siguen. L'únic color que ens mou ha de ser el verd del camp”.
A través de tractors i persones concentrades en la Plaça del Temple, AVA-ASAJA reivindicarà una bateria de mesures al Govern central, tant al Ministeri d'Agricultura com al Ministeri per a la Transició Ecològica i la resta de l'executiu que té competències que afecten directament o indirectament el sector agrari.
L'any hidrològic més sec i càlid des que hi ha registres, l'entitat sol·licita una nova política hidrològica que contemple la construcció d'infraestructures per a emmagatzemar i distribuir aigua, així com un redimensionament dels cabals ecològics i una aposta per la reutilització d'aigües depurades; millorar les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos de clima i fauna salvatge; i aprovar o ampliar ajudes directes als sectors agropecuaris per a pal·liar les pèrdues econòmiques derivades de la sequera i la guerra a Ucraïna.
Respecte a la lluita contra les plagues i malalties, AVA-ASAJA exigix impulsar les autoritzacions excepcionals de fitosanitaris que no compten amb alternatives eficaces. Així mateix, insta a autoritzar la cria i alliberament massiu del parasitoide Anagyrus fusciventris per al control biològic del cotonet Pseudococcus longispinus, principal plaga del caqui; autoritzar productes fitosanitaris, diferents a la família de les estrobirulinas, per a evitar resistències en el control de la piricularia de l'arròs; o autoritzar la matèria profoxydim, un herbicida contra les males herbes de l'arròs Echinochloa i Leptochloa, tal com han aprovat els governs d'Itàlia i de Portugal.
Entre les mesures per a reduir la burocràcia destaquen la voluntarietat indefinida del quadern digital d'explotació; implantar el règim simplificat de la PAC per a petits i mitjans agricultors (aquells que perceben menys de 5.000 euros d'ajudes directes a l'any); eliminar l'obligació de tindre un assessor en gestió integrada de plagues en explotacions menors de 15 hectàrees en regadiu i 30 en secà; i suprimir l'obligatorietat de realitzar fotografies georeferenciades. AVA-ASAJA també insistix en el compliment estricte de la Llei de la Cadena Alimentària, amb prohibició expressa de venda a pèrdues i la publicació oficial dels costos mitjans de producció.
L'organització agrària demana a Madrid que “es plante i deixe de ser un do ningú a Brussel·les”. Les demandes fonamentals consistixen a exigir reciprocitat o ‘clàusules espill’ en tots els acords comercials amb tercers països, així com la revisió i estudi d'impacte dels acords en vigor, especialment amb Egipte, Turquia, el Marroc i Sud-àfrica; paralitzar les negociacions del tractat amb Mercosur; defendre una clàusula automàtica de salvaguarda a les importacions d'arròs; reorientar les polítiques del Govern espanyol prioritzant l'agricultura sobre les normatives mediambientals, sempre basades en criteris científics; i en eixe sentit reemplaçar la Llei de Restauració de la Naturalesa, que establix més limitacions a l'activitat agrària europea, per una Llei de Restauració de l'Agricultura.
Altres reivindicacions són aprovar una Llei d'Emergència per danys de fauna salvatge; adaptar la Reforma Laboral a les necessitats de les campanyes agràries; una rebaixa significativa del mòdul de l'IRPF agrari; revisar el Codi Penal i augmentar els recursos per a millorar la lluita contra els robatoris en el sector agrari, entre altres assignatures pendents.