AGRICULTURA

Els agricultors valencians perdran més de 113 milions d'euros per l'impacte del cotonet en la campanya de la taronja

ROSA PIQUER - 07/10/2020

Segons un estudi tècnic d'AVA-Asaja, l'impacte d'aquest insecte en la campanya citrícola 2020-2021 suposarà pèrdues de 380.000 tones de mandarines i taronges en el camp

La campanya de la taronja, que està a punt de començar, es presumeix complicada per als agricultors valencians per la plaga del cotonet.

A aquest insecte que està suposant pèrdues importants per al camp valencià cal sumar ara que, per a les organitzacions agràries Asaja Murcia, Asaja Alacant – Joves Agricultors i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), l'Associació Mundial dels Cítrics és “molt perjudicial” perquè “arruïna i empobreix” als citricultores de tota la geografia espanyola, perquè “és intolerable realitzar acords amb països que actuen de manera deslleial i cometent “dúmping social” en contra dels interessos del nostre sector”.

Segons un estudi tècnic d'AVA-Asaja, l'impacte de l'insecte en la campanya 2020-2021 superarà els 113 milions d'euros en pèrdues directes en el camp valencià (78,7 milions a la província de Castelló, 31,5 milions a València i 3,6 milions a Alacant).

Quant a volum de producció, l'associació preveu que es perdran en el camp 380.000 tones de mandarines i taronges perdudes, que no seran aptes per a la seua comercialització en els mercats.

Per això, des de l'Associació d'Agricultors de Nules i l'Associació de Llauradors Independents de Vila-real han remès, el passat 30 de setembre, una carta al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè els autorització excepcional del metil clorpirifos -un fitosanitari- per a un període de 120 dies entre els mesos de març a juny tan sols per a cítrics i més concretament per a lluitar de manera exclusiva contra la plaga del cotonet (Delottoccocus Aberiae).

A l'escrit, també s'ha adherit la Federació Nacional d'Associacions Independents (FNAI), que inclou associacions d'agricultors de tots els punts d'Espanya.

José Montagut, president de l'Associació d'Agricultors de Nules, considera que “la lluita química contra el cotonet no és eficaç i la biològica no donarà resultats perquè la mateixa empresa que fabrica els paranys ja ha dit que no hi haurà suficients per a col·locar enguany”.

En l'escrit remès al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, els agricultors assenyalen que “existeixen altres perdudes de difícil valoració com és el que, davant la prohibició del Clorpirifos metil, els agricultors han utilitzat altres formulats més cars recomanats per la conselleria d'Agricultura, que, en resultar ineficaces, s'han vist obligats a realitzar diversos tractaments, fins i tot a vegades duplicant la dosi autoritzada”.

I continuan dient que una altra despesa a computar per a l'agricultor és el clarejat de la fruita en les finques afectades, ja que “de voler vendre els fruits sans, l'agricultor ha de tirar al sòl tots els fruits danyats, i en les finques molt afectades, han de tirar-los tots, ja que l'esgotament de l'arbre afectarà greument la producció de l'any següent”.

Segons Montagut, “els treballs de tirar la fruita al sòl tenen un cost inassumible per a l'agricultor” i calculen que el cost de treballs de tirar les taronges de 1.000 a 2.000 euros per hectàrea i en els camps més afectats pel cotonet en els quals cal tirar tota la taronja el cost pot anar dels 6.000 als 9.000 euros per hectàrea. Per als agricultors aquestes xifres suposen el “abandó total o la ruïna”.

MÉS FOTOS