AGRICULTURA

Els agricultors de la Comunitat adverteixen d'una nova maçada d'Europa al camp valencià

ELPERIODIC.COM - 25/12/2020

AVA-ASAJA adverteix que la supressió del Mancozeb encarirà un 25% els tractaments i agreujarà malalties de fruites, hortalisses i vinya

La Unió Europea òbvia els problemes sanitaris que està ocasionant la seua política fitosanitària i, en lloc de recular, accelera la supressió de solucions que els agricultors necessiten per a combatre les plagues i malalties. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que l'última decisió de prohibir el Mancozeb a partir de l'1 de juny de 2021 significarà una especial maçada per al sector, perquè les alternatives que hi ha disponibles encariran un 25% els tractaments i generaran resistències ràpidament en cultius mediterranis com a cítrics, fruiters, hortalisses i vinya.

Les malalties que podran repuntar els seus atacs arran de l'eliminació del Mancozeb són, segons destaca AVA-ASAJA, l'alternaria en els cítrics, la taca foliar del caqui i el míldiu en la vinya i determinades hortalisses com ara la tomaca, el pimentó o la ceba.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ressalta que “el Mancozeb és un fungicida fonamental per a l'agricultura valenciana des de fa molt temps degut al seu baix cost econòmic i a la seua extraordinària eficàcia. Per això, si la UE suprimeix el seu ús, el menys que pot fer és destinar tots els recursos que siguen necessaris per a investigar i dotar al sector com més prompte millor de solucions alternatives amb una contrastada fiabilitat”.

Així mateix, Aguado exigeix a Brussel·les que no es limite a prohibir el Mancozeb únicament als agricultors europeus sinó que estenga la restricció a les importacions foranes que entren en els mercats comunitaris: “Si els científics han demostrat que representa un risc per a la salut humana, tant dels consumidors com dels aplicadors en els camps, la UE hauria d'aplicar la seua prohibició a tots els aliments, vengen d'on vinguen. No imposar una mínima reciprocitat amb les produccions procedents de països tercers suposaria una punyalada drapaire contra els agricultors europeus, un perill per a la salut dels ciutadans i una evidència més de la incoherència que hi ha darrere de les estratègies ambientals com el Pacte Verd i De la Granja a la Mesa”.