AGRICULTURA

Els agricultors alerten de raïm amb matèries prohibides en els supermercats valencians

ELPERIODIC.COM - 09/01/2025

La Unió localitza fins a 9 d'aquestes matèries actives

La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que augmente els controls oficials en els lineals de les cadenes de distribució de la Comunitat Valenciana per a detectar raïm de taula importat amb matèries actives de fitosanitaris l'ús dels quals està prohibit ací o que superen els límits màxims de residus permesos. En cas de detectar irregularitats, Conselleria hauria d'exigir la retirada immediata d'eixos productes dels lineals de la distribució.

L'organització ha remés un escrit a la Conselleria d'Agricultura on informa que ha detectat en unes analítiques efectuades en un laboratori homologat raïm de taula importat en diverses cadenes de supermercats i hipermercats amb matèries actives prohibides i per això li insta a incrementar la inspecció perquè eixos rebutjos siguen comunicats de manera oficial al sistema europeu d'alertes RASFF. Cal assenyalar que els controls referent a això en el mercat interior espanyol són competència de les comunitats autómomas.

Les proves analítiques realitzades per LA UNIÓ pel seu compte a través d'un laboratori homologat van detectar ja la presència de Famaxadona (fins a dues mostres) i Bimentrina que tenen prohibit el seu ús en l'àmbit de la Unió Europea. També es va veure una presència massiva de matèries actives en les mostres. Dos d'elles tenien fins a 9 matèries actives, bastants més de les aconsellables, la qual cosa revela que no compleixen amb els mateixos estàndards de qualitat que els que s'exigeixen en la distribució d'altres països de la Unió Europea i per tant són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental que els nostres.

En una resposta del Ministeri d'Agricultura (MAPA) a la nostra organització estatal Unión de Uniones sobre aquesta situació, responsables del ministeri informen que des del passat 1 de desembre s'han importat a Espanya 1.855 tones de raïm procedents del Brasil (la massiva presència del qual era constatable en els lineals de les grans superfícies en la Comunitat Valenciana durant les passades festes de Nadal), a través de 139 enviaments que han entrat quasi íntegrament pel port de València. Els inspectors del MAPA van rebutjar un total de 284 tones en 17 enviaments. En aquest sentit, es congratula del treball de la inspecció el Port de València, però urgeix al Ministeri d'Agricultura a incrementar les inspeccions i controls en tots els ports de l'Estat amb una major inversió econòmica i en personal, així com que les diverses autoritats portuàries eliminen les bonificacions als productes agroalimentaris que siguen competència dels nostres. Per exemple, el port de València bonifica en un 30% l'entrada de fruites i hortalisses importades.

En raïm de taula fresc actualment es controlen en frontera amb motiu d'activació de vàries alertes europees RASFF a nivell nacional un total de 22 alertes. Entre elles destaca la presència a Espanya d'una partida de raïm de taula importat amb una matèria activa, la fenamidona, per damunt dels nivells màxims de residus autoritzats, i que el passat 2 de desembre va generar la corresponent alerta RASFF europea.

Hi ha 16 alertes d'origen Turquia per detecció de residus (en la seua majoria de acetamiprid); 2 d'origen Perú, una per un fitosanitari, el carbofurano, per damunt dels nivells permesos i una altra per detecció de metomilo, 1 d'origen Índia per detecció de metamidofos, dimetotato i ometoato, 2 d'origen Sud-àfrica per presència de etefón i glufosinato.

LA UNIÓ reitera una vegada més davant aquestes dades l'exigència d'una reciprocitat en les formes de producció a la UE i en aquells països que entren els seus productes als països comunitaris, que s'adquirisquen d'una vegada per sempre compromisos i que les cadenes de distribució garantisquen als consumidors eixos mateixos estandáres. “Nosaltres cultivem amb les normes productives més estrictes a nivell mundial, mentre uns altres ni són tan sostenibles ni segurs”, diu Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, qui reitera que “no podem consentir que continuen entrant raïm importat de països tercers amb matèries actives l'ús de les quals ens han prohibit les autoritats comunitàries. Per això sol·licitem al Ministeri d'Agricultura que intensifique la seua pressió a Brussel·les perquè s'adopten les clàusules espill i s'aconseguisca la reciprocitat en les produccions”.

LA UNIÓ demana també a les cadenes de distribució que aposten pel producte de proximitat perquè es garanteix raïm de qualitat i amb major seguretat alimentària que la de fora. “LA UNIÓ demanda als consumidors que compren el raïm autòcton que compleix amb tots els paràmetres de seguretat alimentària i posseeix una frescor i qualitat inigualable, en una aposta pels productes de proximitat enfront de la d'altres països. En aquest sentit, Peris, indica que “consumir el nostre raïm és fonamental per a l'economia de la nostra terra, per a crear ocupació i per a evitar l'abandó de més parcel·les agrícoles. La producció i comercialització del nostre raïm genera nombrosos llocs de treball directe, la qual cosa és un impacte determinant en l'economia del territori i dels pobles en la qual es produeix”.