MEDI AMBIENT

Com ens afecta els valencians del calfament de la mar Mediterrània?

BLANCA RIBERA - 01/08/2023

Entre els efectes destaca l'extinció de les espècies marítimes, nits tòrrides i plantes que perden la qualitat de l'oxigen

En els últims anys l'aigua de la mar ha patit un augment de la temperatura, especialment, la Mar Mediterrània, on en alguna zona ha aconseguit els 28,7 graus. Aquest increment de les temperatures ha provocat que disminuïsca l'oxigen de moltes espècies marítimes i, per tant, que estiguen amenaçades amb l'extingir-se.

Per a explicar el procés, el director de Consultoria mediambiental de Global Omnium, Alejo Muruaga, ha explicat a l'agència EFE, que les altes temperatures provoquen l'eutrofització de la mar, és a dir, la massa d'aigua rep un excés molt elevat de nutrients inorgànics, sobretot, de nitrogen i de fòsfor.

Aquesta crisi eutròfica de l'aigua de la mar ocasiona el descens de l'oxigen, la qual cosa comporta a la mort d'éssers vius en el medi marí.

Un dels principals efectes de les elevades temperatures és l'aparició de diferents tipus de microorganismes, fonamentalment, de xicotetes algues que resulten perjudicials perquè empitjoren la qualitat de l'aigua.

A efectes generals, la pujada de temperatura del mar afecta des de l'alga més microscòpica al cetaci més gran. Però, d'entre els afectats, una de les més rellevants és la posidònia mediterrània. Es tracta d'una planta marina, que és considerada com un bon indicador de la qualitat de l'aigua, i, de moment, el que demostra és que no porta res bé aquesta pujada tèrmica. A més, és molt important perquè aporta l'oxigenació que la mar necessita.

Per tant, aquest augment de temperatura de l'aigua de la mar només beneficia als banyistes, que no dubten a donar-se un capbussó. No obstant això, per a aquells que viuen prop de la mar i que a les nits deixaven que entrara la brisa, les prediccions ha canviat. Aquesta pujada causa nits més tòrrides i una xafogor nocturna que s'allarga fins a la matinada