TURISME

Adéu a la taxa turística a la Comunitat a partir de 2024: "Nosaltres llevem barreres mentre que altres les posen"

LAURA HERRERAS - 10/11/2023

La Generalitat justifica aquesta mesura per intentar evitar els perjudicis que suposaria l'entrada en vigor de la norma, defugint possibles efectes jurídics indesitjats

El Consell ha aprovat el Decret llei de Derogació de la Llei 7/2022, de 16 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals per impulsar el turisme sostenible, que va crear l'impost valencià sobre estades turístiques, abans de la seva entrada en vigor .

"La Comunitat Valenciana serà turística o no serà perquè per ser sostenible i social necessita ser turística", ha dit el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en una roda de premsa al costat del sector turístic per fer oficial l'anunci. En aquest sentit, ha fet referència al clima polític a nivell nacional per comprar “les barreres que altres estan posant a Espanya”, amb les barreres “que avui traiem a la Comunitat Valenciana”.

La Generalitat justifica aquesta mesura per intentar evitar els perjudicis que suposaria l'entrada en vigor de la norma, defugint possibles efectes jurídics indesitjats. D'aquesta manera, adopta de manera immediata aquesta mesura per evitar l'enorme impacte econòmic i social provocat per la situació geopolítica.

En aquest sentit, cal recordar que el sector turístic ha de fer front a desafiaments addicionals derivats de la incertesa econòmica ocasionada per factors com la inflació, l'augment dels costos de les matèries primeres i el conflicte a Ucraïna, que afecten la capacitat de despesa dels viatgers i viatgeres i augmenten les despeses dels establiments turístics.

L'augment dels costos, que inclou energia, transport, alimentació i salaris, impacta als marges de benefici del sector, però a més augmentar les tarifes podria reduir la demanda i la facturació.

Així mateix, el Consell defensa que la Comunitat Valenciana competeix amb altres regions i destinacions turístiques a Espanya i a l'estranger, on no s'apliquen impostos o taxes similars, per la qual cosa considera que no derogar la denominada taxa turística podria fer que la Comunitat Valenciana sigui menys competitiva comparativament.

Altres arguments addicionals que han motivat aquest Decret llei de Derogació de la Llei 7/2022, serien la complexitat administrativa de la seua implementació, per la infraestructura administrativa i la càrrega operativa addicional dels establiments turístics.

Per això, el Consell considera que derogar l'impost elimina el negatiu impacte en la imatge turística de la Comunitat Valenciana, que en suposaria la implementació efectiva.

Pel que fa a la tramitació com a decret llei, queda justificada quan cal una norma en els casos de conjuntures econòmiques problemàtiques que exigeixen una resposta ràpida.

A això s'uneix el fet que la dilació en el temps de l'adopció de la mesura podria generar algun perjudici, com passa en aquest supòsit, per la complexitat juridicoadministrativa de la seva entrada en vigor.

Aquest decret llei haurà de sotmetre's al debat i la votació de totalitat a les Corts sobre la seua convalidació o derogació, dins el termini dels trenta dies següents a la seua promulgació, tal com estableixen els articles 44.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, 18. d) i 58 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i larticle 141 del Reglament de les Corts.

L'oposició parla de “teatre” amb la derogació

El portaveu adjunt del PSPV-PSOE a les Corts, Arcadi Espanya, ha reclamat a Mazón i al PP que "deixe de fer teatres" i ironitza: "Han derogat una taxa que no existeix i que ningú aplica a la Comunitat Valenciana".

Espanya, ha assenyalat que "els socialistes volem un sector turístic fort, competitiu i sostenible" i apunta que "això s'aconsegueix amb mesures serioses, no fent que el cost el paguen de manera íntegra els 5 milions de valencians".

En aquest sentit, el socialista ha destacat que “els turistes són una font de riquesa per a l'economia valenciana que consumeixen els nostres serveis públics, per als quals calen recursos per finançar-los”: “El full de ruta no pot ser el de Benidorm que puja la taxa d'escombraries un 70% i l'IBI un 23% als veïns. Un bar d'aquest municipi passarà de pagar 800 a 1.400 euros d'escombraries”.

MÉS FOTOS