ECONOMIA I NEGOCI

Adéu als sopars nadalencs als restaurants: "Aquestes mesures suposen el cop de gràcia per al sector"

ELPERIODIC.COM - 18/12/2020

Els restaurants i bars lamenten que el toc de queda a les 23:00 suposa que molts restaurants no puguen oferir sopars i, si poden, hauran d'eliminar el segon torn

Decisions improvisades i mesures que suposaran milions d'euros en pèrdues per a un sector ja castigat per mesos de tancament. És el que denuncien els restaurants valencians que lamenten que, de nou, s'han pres decisions improvisades, amb canvis del criteri inicial establert, a una setmana de la celebració de les festes en plena campanya de Nadal.

Per a la hostaleria, avançar el toc de queda a les 23.00h, que comporta l'avançament de el tancament dels establiments, va afectar directament el servei de sopars, que en molts restaurants serà inviable oferir, especialment en els restaurants gastronòmics, i s'elimina el segon torn per a molts locals que a més havien recorregut a aquest sistema per les limitacions d'aforament.

Des CONHOSTUR i Hostaleria València (Federació Empresarial d'Hostaleria de València) lamenten que, ara mateix, tenint en compte que per a molts negocis la campanya de Nadal podria ser l'últim revulsiu abans de plantejar-se un tancament definitiu, "aquestes limitacions suposen el cop de gràcia per al sector tant de la restauració, com l'oci i l'hostalatge ".

En primer lloc, el sector denuncia que, de nou, s'han pres decisions improvisades, amb canvis del criteri inicial establert, a una setmana de la celebració de les festes en plena campanya de Nadal. L'hostaleria porta treballant des de fa més d'un mes a un 30% de l'aforament interior i un 50% de l'aforament en les terrasses, però, a nivell d'impostos, taxes, lloguers, els empresaris estan havent de fer front a tots els pagaments com si l'activitat empresarial estigués funcionant a un 100%: "Aquestes mesures suposen un tancament encobert per a un sector que segueix sense rebre cap tipus d'ajuda directa", denuncien.

CONHOSTUR condemna la manca de sensibilitat cap a les 35.000 empreses que conformen l'hostaleria a la Comunitat Valenciana, tenint en compte que el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig segueix sense rebre a el sector, tot i les nombroses peticions que s'han realitzat en últimes setmanes per mantenir aquesta reunió en la qual poder reclamar un pla d'ajudes urgent i necessari per garantir la viabilitat i el manteniment de les empreses hostaleres.

"Una vegada més ens veiem sotmesos a la improvisació tant de el Govern central com autonòmic, que amb aquests canvis genera, un missatge confús cap a la ciutadania, i revela una manca de previsió i anticipació en la presa de decisions, a diferència de les polítiques de actuació d'altres països europeus com Alemanya, que acompanyen les mesures restrictives a l'activitat empresarial amb ajudes directes compensatòries ".

Per tot això, en un comunicat han volgut llançar un missatge a el president de la Generalitat "perquè demostri respecte cap a aquest sector que representa el 6,8% de l'PIB i convoqui de forma imminent la reunió que portem setmanes esperant".

"L'hostaleria una vegada més actuarà de manera responsable complint amb totes les restriccions imposades com ho ha vingut fent des de l'inici d'aquesta crisi, però sense cap dubte les mesures sanitàries han d'anar acompanyades de mesures econòmiques que ajudin realment a el teixit empresarial hostaler i turístic de la Comunitat Valenciana ".