SOCIETAT

Adeu a l'horari d'estiu: el 27 d'octubre retrocedim el rellotge una hora

ELPERIODIC.COM - 24/10/2024

Amb el debat encara actiu, la matinada d'aquest dissabte al diumenge començarà l'horari d'hivern en tota Espanya

Aquest diumenge 27 d'octubre, a les 3.00 de la matinada, els nostres rellotges retrocediran una hora i donarem la benvinguda a l'horari d'hivern. El canvi d'hora ens ve acompanyant des de fa dècades i està a l'ordre del dia, ja que polítics i experts debaten sobre la seua efectivitat i impacte en el nostre dia a dia.

Fins al moment, s'han vist molts comentaris sobre aquest tema i la discussió està oberta encara. De moment, aquest diumenge a les 3 de la matinada seran les dues i podrem gaudir d'una hora més de somni. Aquest horari el mantindrem fins a la primavera de 2025, quan canviarem els rellotges a l'horari d'estiu, per a això els avançarem una hora de nou.

A Espanya, el canvi d'hora és una tradició amb molta història darrere, en principi es va instaurar per a poder aprofitar millor les hores de sol i d'aquesta manera estalviar en el consum energètic. Aquest motiu ha sigut qüestionat i debatut durant anys i combinat amb altres arguments ha portat a plantejar-se abolir el canvi d'hora però, algun dia deixarà si es fes?

El debat sobre l'eliminació del canvi d'hora

En 2018, la Comissió Europea va proposar l'abolició del canvi d'hora estacional, però la decisió final va quedar en mans dels Estats membres. Des de llavors, el debat ha estat en auge amb diversos arguments a favor i altres en contra d'aquesta proposta.

Una decisió que queda ajornada amb el pas dels anys a causa de les discrepàncies entre els Estats membres, mentre alguns països prefereixen l'horari d'estiu, uns altres lluiten per quedar-se amb el d'hivern. Així doncs, malgrat ser un tema molt tractat en l'actualitat, encara no s'ha arribat a un acord unànime. A Europa, a més, aquest ajust està regulat per la Directiva Europea 2000/84/CE, que determina que el motiu principal pel qual es duu a terme és l'estalvi energètic per a aprofitar les hores de llum diària.

En aquest debat, arran d'estudis i arguments científics s'han creat dos bàndols. A més, l'opinió pública també juga un paper fonamental en aquest assumpte, i les enquestes poden ajudar a determinar les preferències dels ciutadans.

A Espanya, el debat també està obert. Si bé el canvi d'hora continua sent obligatori, molts ciutadans i experts advoquen per la seua eliminació. Així doncs, el que certament sabem és que, de moment, fins a 2026 a Espanya es continuarà efectuant el canvi d'hora dues vegades a l'any, tal com diu el BOE. A partir d'ací, veurem si s'anuncien noves dates i el país decideix mantindre aquesta pràctica o si decideixen eliminar-la definitivament, sempre que els països de la Unió Europea arriben a un consens.

En aquest sentit, segons el Reial decret 236/2002, els canvis horaris s'han d'avisar amb una anticipació de cinc anys, per això les dates publicades en el BOE fins a 2026 aviven les especulacions sobre aquest tema. Segons el publicat en el Butlletí Oficial els pròxims canvis a l'horari d'hivern es realitzaran en aquestes dates:

  • Diumenge 27 d'octubre de 2024
  • Diumenge 26 d'octubre de 2025
  • Diumenge 25 d'octubre de 2026

De la mateixa manera, el canvi a l'horari d'estiu tindrà lloc els dies:

  • Diumenge 30 de març de 2025
  • Diumenge 29 de març de 2026

Origen del canvi d'hora

Històricament, els estats membres de la Unió Europea van introduir el canvi d'hora per diverses raons, però la raó principal va anar l'estalvi energètic. Alemanya i França van ser els pioners a adoptar aquestes transicions horàries durant la Primera Guerra Mundial amb el propòsit d'estalviar carbó. A poc a poc, aquesta pràctica es va popularitzar i es va anar estenent per altres països.

A Espanya, el canvi d'hora tal com el coneixem actualment va nàixer en la II Guerra Mundial, quan en 1940, Franco va ordenar sincronitzar el rellotge de tots els espanyols amb el d'Hitler, adoptant el fus horari d'Alemanya. Així doncs, els horaris d'estiu i hivern que actualment vivim van nàixer d'aquesta mesura.

En 1973, aquest canvi horari es mantindria definitivament a causa dels temors causats per la gran crisi energètica i per l'argument que amb ell s'aprofiten les hores de llum natural estalviant així en electricitat.

Cal destacar, que amb aquesta mesura, Espanya va deixar de costat el seu fus horari corresponent. Cada país, segons la seua ubicació respecte al meridià de Greenwich, té un fus horari més adequat geogràficament parlant, que té en compte les hores de sol de cada territori depenent de la seua latitud i altitud.

Amb tot, Espanya va adoptar el fus horari d'Europa Central, en comptes de mantindre el que al país li corresponia. Així, a l'hivern, vivim una hora més avançada i a l'estiu dues, respecte a l'horari natural de la nostra zona, que hauria de coincidir amb el del Regne Unit i Portugal.

Efectes del canvi d'hora en la nostra salut

Com ja hem explicat, la raó principal per a establir el canvi d'hora va ser aprofitar al màxim la llum solar durant tot l'any. En avançar els rellotges a la primavera, es buscava gaudir de més hores de llum al final del dia, mentre que en endarrerir-los a la tardor, es pretenia aprofitar millor la llum durant els matins.

No obstant això, al llarg dels anys, diversos estudis han posat en dubte els beneficis reals d'aquest ajust horari. Alguns experts assenyalen que els seus efectes sobre l'estalvi energètic són mínims i que, per contra, pot tindre conseqüències negatives per a la salut.

Entre els arguments a favor d'acabar amb el canvi d'hora, alguns estudis científics mantenen que és perjudicial per a la salut dels ciutadans. Els aspectes més comuns es troben:

  • Alteracions del somni: El somni és la principal víctima d'aquesta mesura. Segons els estudis, el canvi horari pot provocar dificultats per a agafar el son, insomni i despertar més primerenc de l'habitual.
  • Disminució del rendiment: En conseqüència, la falta de somni pot afectar la nostra concentració, productivitat i capacitat per a prendre decisions.
  • Canvis d'humor: A més, la asaptación a aquest trastorn en el nostre horari pot estar relacionat amb un augment de la irritabilitat, l'ansietat i la depressió en algunes persones.

No obstant això, altres estudis en contra d'abolir aquesta mesura desmenteixen aquests arguments: segons una anàlisi realitzada pels professors José María Martín Olalla (Universitat de Sevilla) i Jorge Mira Pérez (Universitat de Santiago de Compostel·la), l'impacte en la salut del canvi d'hora no és tan greu com ho defineixen.

Martín Olalla assegura: “hem observat que practicar el canvi d'hora ha ajudat a no avançar els horaris a l'hivern, alguna cosa que es demanda per part de metge i fisiòlegs perquè en si mateix comporta una millora en qüestions socials i de salut”. Tots dos parlen també de la necessitat de realitzar un estudi dels riscos associats amb no practicar el canvi d'hora per a així poder contrastar els resultats i veure els efectes reals.

Així mateix, manifesten que en la nostra latitud, continuarem tenint albes primerenques a l'estiu i tardans a l'hivern i que el canvi d'hora tan sols és una manera de lligar l'inici de la jornada laboral amb l'alba, encara que provoque algunes molèsties en adaptar-se.

Quin horari és millor per a la salut de les persones?

En el cas que s'arribe a un consens i li diguem adeu al canvi d'horari de manera definitiva, un altre dels debats oberts és decidir quin dels dos es queda.

Encara que moltes persones prefereixen l'horari d'estiu per mantindre les hores de llum fins més tard, alguns especialistes assenyalen que és millor l'horari d'hivern perquè és el que més coincideix amb les rutines i amb l'horari biològic de les persones.

De la mateixa manera, estudis elaborats en la Universitat de Múrcia indiquen que l'horari d'hivern a Espanya, d'una banda, permet una major sincronia entre l'eixida del sol i l'inici de la jornada laboral i escolar; i, per un altre, ofereix més hores de llum solar durant la franja horària laboral i escolar. Amb tot, el que millor s'adequa a una bona higiene del somni.

Així doncs, la Societat Espanyola de Somni aconsella que el més convenient per a la salut dels espanyols és que l'horari siga estable i no canvie durant l'any. A més, recomanen que l'horari que es mantinga siga el d'hivern per a aconseguir una major exposició a la llum solar. “Estudis científics que mostren que l'horari d'hivern promou un ritme biològic més estable que el de l'estiu, millora el rendiment intel·lectual i ajuda a disminuir l'aparició de malalties com les cardiovasculars, l'obesitat, l'insomni i la depressió. L'horari d'hivern, per tant, seria el més beneficiós per a la població espanyola”, conclouen.