Els MIR aconsegueixen l'atenció que reclamen per part de Sanitat
PATRICIA CAMACHO - 28/07/2020La Conselleria de Sanitat rebrà dijous que ve als representants del comité de vaga del col·lectiu MIR de la Comunitat Valenciana
La Consellera de Sanitat, Ana Barceló, rebrà dijous que ve als representants del comité de vaga del col·lectiu Metges Interns Residents (MIR) de la Comunitat Valenciana, els qui van iniciar dimarts passat una aturada indefinida en protesta de les condicions laborals i salarials en les quals s'estan formant.
La finalitat d'aquesta reunió és conformar una taula de diàleg que permeta desbloquejar la situació, que ha deixat als hospitals sense metges residents ni serveis mínims. Alguna cosa que està causant el col·lapse dels centres mèdics.
Carmen López, directora general de Recursos Humans, ha citat als membres del comité MIR per a arribar a un enteniment mitjançant “converses formals”, segons ha assegurat Enrique Cuñat, el representant de l'Associació MIR España (AME) als mitjans de comunicació. Malgrat aquesta convocatòria, la vaga es mantindrà, de moment, de manera indefinida.
Les manifestacions a València han sigut acompanyades pels MIR de Castelló i Alacant, baix pancartes consensuades amb els metges interns residents de Madrid que reivindicaven: “Els nostres drets blinden la sanitat pública” i corejant lemes com: “Sense residents no hi ha sanitat”, “Pacient escolta els MIR estan en lluita” o “No és formació, és explotació”. També ressona aquests dies pels carrers el nom de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, demanant la seua dimissió.
A més, adverteixen que “ningú els pararà”. “No tornarem als nostres llocs fins que ens asseguren unes condicions de treball mínimes” han pronunciat en nombroses ocasions.
Què exigeixen els Metges Interns Residents?
Els MIR sol·liciten l'equiparació de la jornada de treball i descansos obligatoris de 36 hores. Una jornada màxima de 37,5 hores setmanals, cotització de les hores de guàrdia mèdiques i, en cas d'hores extra, hauran de ser voluntàries, de descans obligatori i no podrà excedir de les 80 hores anuals.
A més, reclamen l'equiparació salarial amb les altres CCAA.
Quant a mesures socials, exigeixen el pagament del 100% de la incapacitat temporal des del primer dia de la baixa, i en cas de baixa laboral, els residents cobraran 54 hores de guàrdia en les mateixes condicions reconegudes per al personal estatutari.
La resposta de la Conselleria de Sanitat
La Conselleria de Sanitat ha plantejat que s'aborde la situació dels MIR en un marc general per a tota Espanya. No obstant això, van assegurar en l'última compareixença, que algunes de les reivindicacions com les cotitzacions del salari, l'aplicació de protocols de prevenció de riscos del treball o de pagament de la totalitat del sou, incloses les guàrdies, i la millora de les prestacions de Seguretat Social, ja estan reconegudes en la Comunitat Valenciana.
Al seu torn, Sanitat assenyala que algunes d'aquestes peticions no són competència de l'administració valenciana, sinó que passen per la modificació del Decret 1146/2006 o de les guies d'especialitat.
També, asseguren, que el personal resident en la Comunitat tenen les millors condicions de treball quant a jornada i descansos, a més de la retribució salarial que reben de manera fixa cada mes, sumada a la remuneració per guàrdies que, segons afirmen, es troba en una franja mitjana-alta.