URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Ábalos reafirma l'objectiu del Govern que en 2030 el 100% dels ports es troben electrificats, amb origen en energies renovables

ELPERIODIC.COM - 15/07/2020

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha informat sobre el projecte OPS MASTERPLAN per als Ports Espanyols, per a elaborar un pla marc de subministrament d'energia elèctrica a vaixells en atracada, amb un pressupost total entorn de cinc milions d'euros.

Aquesta aposta del Govern per l'electrificació dels ports, inclosos els seus molls, està d'acord amb el Marc Estratègic del sistema portuari d'interés general que contempla, com una de les línies de direcció i planificació importants, la sostenibilitat ambiental dels ports.

Ábalos, en resposta parlamentària, ha afegit que aquesta aposta per l'ecoeficiència té com a suport la autogeneración i l'autoconsum d'energia, amb origen en renovables, supeditat a un objectiu de petjada de carboni neutra.

En aquest sentit, el ministre ha subratllat que Ports de l'Estat ja té planificat un paquet de 10 noves instal·lacions de subministrament elèctric en atracada, per als pròxims exercicis 2021-25, per un import aproximat de 25 milions d'euros que, fins i tot, podria ser objecte d'una sol·licitud de subvenció per part de la UE.

OPS MASTERPLAN

En aquesta línia s'està executant, amb ajuda comunitària, el projecte OPS MASTERPLAN per als Ports Espanyols, per a elaborar un pla marc de subministrament d'energia elèctrica a vaixells en atracada, amb un pressupost total entorn de 5 milions d'euros, la qual cosa facilitarà la implantació d'aquesta tecnologia alternativa a cremar combustibles fòssils a l'entorn de les ciutats.

Aquest pla es fonamenta en uns projectes pilot a Tenerife, Balears i Las Palmas, on diversos fast-ferries i ferries convencionals, així com vaixells atracats durant llargues estades, podran ser connectats a la xarxa general elèctrica i apagar els seus motors auxiliars.

En el cas de l'Autoritat Portuària de Barcelona, el ministre ha manifestat que està en marxa un projecte pilot que preveu portar als seus molls més de 60 Megavats de potència.

Ábalos ha reconegut que encara queden reptes pendents en els quals, amb diverses mesures, ja s'està treballant per a la seua solució, com són el fet que només una part de la flota estiga preparada; que no sempre existeix disponibilitat de potència; que encara queda per debatre en la comunitat internacional l'obligatorietat dels vaixells a connectar-se; i el necessari equilibri entre les inversions en instal·lacions i la seua utilització posterior.