50.000 professionals sanitaris s'uneixen a la lluita contra el coronavirus
Salvador Illa, ha comparegut hui en roda de premsa per a informar de les iniciatives empreses pel Ministeri de Sanitat encaminades a reforçar el sistema públic de salut per a combatre i tractar de contindre com més prompte millor el COVID-19. El ministre ha explicat l'ampliació de l'equip humà sanitari en més de 50.000 professionals que ja estan disponibles per a la seua incorporació als equips d'assistència de les diferents administracions sanitàries.
Es tracta d'un col·lectiu integrat per 7.633 metges residents R4 i R5 (d'últim any de formació) de totes les especialitats que veuran prorrogat el seu contracte per a continuar desenvolupant la seua labor en els serveis de salut. A ells se sumen quasi 11.000 professionals mèdics i d'Infermeria que van realitzar proves selectives especialitzades i que, havent superat la puntuació, no van rebre l'adjudicació d'una plaça.
A més, 14.000 metges i infermers jubilats en els dos últims anys podran incorporar-se en funció de les necessitats assistencials. Les CCAA i serveis de salut tenen en les seues bases de dades les persones que es troben en aquesta situació. Finalment, estan disponibles per a prestar tasques de suport sanitari un total de 10.200 estudiants d'Infermeria i 7.000 estudiants de Medicina d'últim curs.
A aquestes mesures d'enfortiment de materials tècnics i de professionals, “hem de sumar el suport financer que el Govern prestarà a les CCAA per a fer front a les despeses extraordinàries que genera aquesta situació excepcional”.
Així, de la partida extraordinària aprovada en l'últim Consell de Ministres, “iniciarem en les pròximes hores –ha assenyalat el ministre- la distribució d'una primera quantitat de 210 milions d'euros que ajuden els governs autonòmics a comptar amb una resposta ràpida per a les accions més urgents”. L'assignació a cada territori es farà en funció del nombre d'afectats i de la població.
També s'han agilitat les gestions perquè, en els pròxims dies, comencen a arribar els primers contingents de test ràpids i ampliar el nombre de controls a la població més vulnerable i a col·lectius de persones que es troben en el seu domicili amb simptomatologia lleu.
A més, s'estan duent a terme tres assajos clínics per a lluitar contra el COVID 19: dos d'ells per a malalts greus i un tercer per a pacients en nivell precoç i com a profilaxi. “Es tracta fins i tot de primers passos, però tenim esperança en què puguen donar bons resultats”, ha subratllat Salvador Illa.
Compra centralitzada
Respecte al material Illa ha aclarit que “el Govern no ha realitzat cap confiscació de màscares ni un altre material tècnic sinó que ha anat rebent informació de les existències, realitzant adquisició mitjançant compres o donacions i redistribuint entre els diferents territoris”. Fins ara s'han recollit, procedents de compres i donacions, més de milió i mig de màscares quirúrgiques, “quantitat que es veurà incrementat de manera notable en els pròxims dies”, ha puntualitzat.
La compra centralitzada està dissenyada per a complir tres objectius: reforçar els processos de compra de les CCAA, la distribució per a cobrir necessitats apressants de la població i els professionals i organitzar la capacitat de producció a nivell nacional i internacional.
Els professionals, el valor essencial
El ministre ha destacat que la “bona imatge del nostre sistema sanitari, considerat com un dels millors del món, té una fama més que justificada”. I ha afegit que els professionals “que exerceixen cada dia sense escatimar hores ni esforços, constitueixen el valor més essencial del sistema de salut. Per això, s'han guanyat la nostra confiança i la nostra gratitud, tal com tot el país els transmet cada vesprada des dels balcons”.
El ministre de Sanitat ha conclòs la seua intervenció destacant que “des del Govern, estem actuant amb determinació en la missió que l'atenció sanitària arribe a tots els ciutadans per igual visquen on visquen”.