ECONOMIA I NEGOCI

2.000 perruqueries en la Comunitat Valenciana, a la vora del tancament per la crisi del coronavirus

ELPERIODIC.COM - 22/04/2020

Un informe revela que poden perdre's 129 milions d'euros en 2020 i desaparéixer la meitat d'elles

La crisi del coronavirus pot provocar la desaparició del 44,6% de les perruqueries a conseqüència del confinament per l'estat d'alarma decretat pel Govern, la qual cosa podria suposar el tancament de prop de 2.000 perruqueries en la Comunitat Valenciana. Així es desprén de l'Estudi de l'Impacte del Coronavirus en el Sector de les Perruqueries, realitzat pel Gremi Provincial de Perruqueria de Cavallers i Bellesa de València, la Cooperativa Peluqueria & Estètica de la Comunitat Valenciana i Perruqueria Pura i Dura, en col·laboració amb l'Aliança d'Empresaris de Perruqueria d'Espanya.

Els resultats de l'estudi i aquestes xifres posen de manifest la fragilitat i vulnerabilitat d'un sector en el qual el 94,2% de les empreses tenen entre 1 i 5 treballadors, i que amb la pujada de l'IVA del 10 al 21% ja s'ha vist perjudicat en els últims anys.

En aquests moments, segons les dades de l'informe, realitzat a través d'una enquesta, s'estimen pèrdues en el sector de 129 milions d'euros en 2020, el 44,6% de la facturació. De fet, el 64.83% de les empreses ha gestionat un ERTE i el 17,8% de les micropymes asseguren que reduiran la seua plantilla durant aquest any.

Sobre la duració de la crisi, el 39,39% de les perruqueries estimen que la crisi del coronavirus provocarà un problema permanent en les perruqueries, mentre que per al 54,73% la crisi hauria de superar-se durant els pròxims mesos.

Respecte a l'atenció domiciliària, que tant de debat va plantejar en els primers dies de la quarantena, una de cada quatre perruqueries ha rebut peticions de serveis domiciliaris (el 28%), però únicament el 2,74% ha prestat aquest tipus de serveis; entenent que havia de prestar-se únicament en casos de necessitat davant la població vulnerable i més desprotegida.

En relació amb les mesures de suport promogudes pel Govern central i la resta de les administracions, aquestes resulten absolutament necessàries i urgents per a la seua supervivència.

Entre les principals ajudes, el sector considera imprescindible la tramitació, agilitació i flexibilitat dels ERTEs, l'accés als crèdits i altres línies d'ajudes del Govern, l'ajornament dels pagaments als proveïdors i la negociació sobre el pagament del lloguer.

La labor humanitària del sector

En el costat positiu, cal destacar la gran labor humanitària que han desenvolupat els salons de perruqueria, que han entregat més de 498.300 guants, bates, gels hidroalcoholicos i polainas que formen part dels equips de protecció individual, que s'utilitzen en els serveis de perruqueria, i que van permetre esmorteir la falta de EPIs als hospitals, en les comissaries i en els centres de dia. Tot, gràcies a l'enorme labor de coordinació desenvolupada per les principals marques de perruqueria com Marco Aldany i les associacions perruqueres de Madrid, Barcelona, Albacete, València i unes altres.

D'altra banda, i donada la consideració de les perruqueries com a servei essencial, tal com va quedar de manifest en el decret d'alarma nacional del passat 14 de març, les perruqueries esperen incorporar-se a la desescalada de l'activitat comercial. Asseguren des dels col·lectius valencians esmentats, “amb els protocols higienicosanitaris, que obligatòriament hauran d'aplicar-se en els salons, i que estan sent revisats i actualitzats, en aquests moments, per professionals del sector per a poder traslladar-li'ls a l'administració sanitària competent per a la seua validació.