El Puig ret homenatge a l’Aplec Valencianista de 1915
Fa 800 anys, El Puig fou l’escenari d’un fet trascendental: la batalla del Puig obrigué les portes del Cap i Casal al rei Jaume I i amb ella les de tot l’antic regne.
El Puig, des d’aleshores batejat “de Santa Maria” pel propi rei, ha estat també santuari de la Mare de Déu dels Àngels, patrona dels valencians i valencianes.
El caràcter fundacional de la gesta del rei Jaume és indubtable; per eixe motiu milers de valencianes i valencianes s’han aplegat durant dècades al Puig de Santa Maria per celebrar l’efemèride. Precisament, fa uns mesos s’ha complit el centenari de l’Aplec Valencianista de 1915, que va unir tota la societat valenciana per salvar el Monestir del Puig, aleshores en estat ruinós.
En 2016, recuperades les llibertats i l’autogovern, Escola Valenciana, l’Ajuntament del Puig i els centres escolars públics del municipi, han organitzat, per primera vegada, la festa del valencià.
Per eixe motiu, la Comissió Local organitzadora de la Trobada d’escoles en valencià de l’Horta Nord, va decidir fer l’homenatge a l’Aplec. L’acte se celebrà a les portes del convent al mateix lloc on se celebrà el segle passat, passat dissabte 16 d’abril.
La històrica senyera de Sagunt acompanyada, com aleshores, pel seu alcalde, va presidir un emotiu acte en el que Lluïs Mesa Reig, el cronista oficial d’Estivella, narrà els fets històrics i subratllà la important representació social aconseguida per l’Aplec del 1915: Ajuntaments, Diputació, Universitat, església, exèrcit, entitats culturals i valencianistes…
Els parlaments de l’Alcaldessa del Puig i el representant d’Escola Valenciana, foren complementats amb albades creades per a l’ocasió, a càrrec de l’Escola Municipal d’Albades i Cant d’Estil.
“Fa cent anys erem un poble menut de l’horta, sense recursos. Hui, s’hem fet forts. Hui, som conscients de la importància que El Puig té en la història del poble valencià. Hui, estem compromesos en la preservació del patrimoni que ens legaren els nostres majors. Hui, volem gestionar de manera responsable i com correspon, el nostres bens culturals”, va dir l’alcaldessa, Luisa Salvador, en la seua intervenció.
L’acte estigué precedit per la Volta de l’Aplec, una cursa històrica de relleus pels principals monuments històrics del Puig, amb prop de 200 inscrits, que, després de travessar l’arc principal del Monestir, va donar inici a l’homenatge.
El Puig de Santa Maria i el seu Ajuntament, -organitzadors per primera vegada d’una trobada d’escoles en valencià- es comprometeren a continuar treballant per una escola valenciana, pública i de qualitat, en un país d’escoles, lema de l’aplec escolar d’enguany.
L’alcaldessa aprofita l’històric homenatge per demanar a l’Ajuntament de València “des de la lleialtat institucional, la cessió de l’ermita de Sant Jordi, enclau històric sense el qual no es pot entendre’s la nostra historia”, va dir. La petició va desencadenar l’aplaudiment unànime de tots els assistents.