Compromís aposta per polítiques actives d’ocupació per traure a Castelló de l’alt índex d’atur
Els dos primers membres de la candidatura autonòmica de Compromís per les comarques de Castelló, Vicent Marzà i Mònica Alvaro, han explicat avui que si l’atur i la precarietat laboral continua sent un dels principals problemes de la nostra societat, ha de ser una de les prioritats per la nou govern.
El cap de llista per Castelló, Vicent Marzà, ha remarcat que “ les comarques de Castelló, hem passat del mite de “ la plena ocupació”, a ser un dels llocs on més llocs de treball s’han destroçat i on més s’ha precaritzar les situacions laborals, i per tant, cal un canvi de model i de mesures, més de 56.000 persones segons les dades oficials estan a l’atur en les nostres comarques, però hi ha moltíssima gent treballant en situació precària, i cal donar solucions”
Per eixe motiu, Marzà ha defensant la necessitat de dur a terme un Pla d’Ocupació d’Emergència que reactive el mercat laboral en el nostre territori, destinat prioritàriament a les persones que es troben en situació de desocupació de llarga durada i tenen fills a càrrec, promoure una regulació específica per evitar la desprotecció laboral i social de les dones que desenvolupen activitats econòmiques submergides. I un pla de lluita contra la precarietat, o l’establiment d'un Observatori per a l'Ocupació de cara a la detecció i foment de noves alternatives ocupacionals en sectors sostenibles i vinculats a l'economia verda i a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.
Segons Marzà “ A Castelló tenim instruments i potencialitat per generar ocupació de qualitat, i per això, a més de les facilitats materials i incentius per a les empreses, autònoms, i gent amb iniciativa, cal també unes normativa que ajude, una planificació i posar damunt la taula com prioritat, i no sols a nivell autonòmic, sinó buscant formules per ajudar al foment de les iniciatives locals d'ocupació com a punt de suport a polítiques actives i amb participació dels ajuntaments, amb pactes locals per l'ocupació i el diàleg amb els sectors socials implicats (col·lectius de aturats i aturades, empresaris, sindicats) per pactar estratègies globals en polítiques d'ocupació.
Per la seua banda, Mònica Alvaro ha reivindicat recuperar un SERVEF fort, públic i ben dotat amb mitjans i recursos necessaris, tot modernitzar el servei públic d'ocupació, millorant la funció de la intermediació entre oferta i demanda i garantint la igualtat d'oportunitats., i oferta de serveis més personalitzats a les persones aturades per a adequar l'oferta i la demanda. “Cal assignar programes adients a les capacitats de cada persona per tal de millorar la seua ocupabilititat i la recuperar funció d’intermediació laboral, amb personal especialitzat i visió comarcal”.
Alvaro ha defensat la professionalització i millora dotacional dels serveis públics en polítiques actives. “Cal formar els treballadors dels serveis públics per a donar resposta als nous reptes i paradigmes del mercat laboral, com l'economia verda, i millora en eficàcia en els programes formatius adequats a les necessitats del mercat laboral. Cal dissenyar i reorganitzar l'oferta formativa ocupacional, tant per a persones aturades com per a demandants de millora d'ocupació”