La Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida de l'UJI estudia vies de col·laboració amb l'Hospital la Magdalena de Castelló
La Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida de la Universitat Jaume I ha mantingut una reunió amb la direcció de l'Hospital la Magdalena de Castelló, i part del seu equip mèdic, en la qual s'ha abordat la importància de la pràctica musical activa en les persones amb alguna mena de demència o problemes de salut mental, entre altres, i la necessitat d'establir vies de col·laboració entre l'àmbit de la música i la salut per a la millora de la qualitat de vida.
L'equip mèdic ha destacat l'important efecte que exerceix la música no sols en els pacients, sinó també en ells mateixos, en notar el seu impacte en la reducció de l'estrés, esgotament físic o mental. El director de l'Hospital, Francisco José Llopis, ha valorat la música com a complement ideal per a la qualitat de vida, així com el metge Javier Fernández, qui ha assenyalat que les activitats amb música generen un benestar comprovat i necessari per a tots els pacients.
Per part seua, Ana M. Vernia, directora de la Càtedra, ha agraït la disposició de l'Hospital a col·laborar i obrir línies d'investigació i col·laboració entre les dues parts, i ha destacat la importància que suposa tindre la Universitat Jaume I, així com l'Ajuntament de l'Alcora o les empreses que donen suport a aquesta Càtedra com són la Caixa Rural de l'Alcora, Emigres i Torrecid.
Tant Fernández com Vernia han destacat diferents investigacions internacionals que avalen la música com un pilar fonamental en la salut i la qualitat de vida, i han subratllat que el gaudi de la música genera plaer, però quan la música es vivencia des de la pràctica els seus beneficis es multipliquen, tant en l'àmbit cognitiu com en el motor. Per això, han assenyalat que és necessari investigar en aquesta línia, més enllà de la musicoteràpia, i en col·laboració amb especialistes dels diferents camps de la salut i de la pràctica musical.
La reunió ha conclòs amb diferents propostes per a poder dur-se a terme a partir de setembre, i la possibilitat d'iniciar una investigació, a més d'un projecte d'innovació per a poder constatar el que moltes publicacions científiques ja apunten, i és l'ús de la música com a generadora de benestar, de millora de la qualitat de vida, d'impacte econòmic positiu i amb especial resposta a la majoria dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en el marc de l'Agenda 2030.