Els reptes d’Ontinyent davant el nou curs polític
Per a la majoria de gent, setembre és el mes de reprendre la rutina després de les vacances d’estiu, i el temps d’iniciar nous hàbits, propòsits i objectius. De la mateixa manera, en la política municipal és moment de començar un nou curs que serà decisiu en la superació dels efectes de la pandèmia i que marcarà la recta final de la legislatura.
Per tant, com a portaveu municipal de Compromís per Ontinyent em correspon explicar quines seran les principals línies d’actuació que considerem fonamentals per a la ciutat, i que seran la base sobre la qual pivotarà la nostra tasca d’oposició constructiva a l’Ajuntament durant el curs que ara arranquem.
RECUPERACIÓ DE L’ECONOMIA LOCAL
La pandèmia ha colpejat diversos sectors de l’economia a escala global, i això també té conseqüències a nivell local. Per tant, cal aprofundir en l’agilitat a l’hora dotar de les necessàries ajudes directes els diferents sectors econòmics, i també en treballar estratègies per a impulsar una diversificació econòmica que faça més forta i resilient l’economia d’Ontinyent, posant el focus en les persones més vulnerables: les dones, la joventut i persones aturades de llarga durada. I tot això, atenent a dos dels principals reptes: la precarietat i el canvi climàtic.
RESPOSTA A LA PRECARIETAT JUVENIL
Els dos principals problemes que pateix la joventut hui en dia són l’escassesa d’oportunitats laborals dignes i les dificultats per poder accedir a un habitatge, cosa que és fonamental per garantir la possibilitat de formar una família. Per tant, si no donem resposta a estes situacions, la nostra ciutat patirà més en termes de despoblament. El govern municipal hauria d’apostar de manera més seriosa per fer polítiques d’ocupació i habitatge amb perspectiva jove, tal com marca el Pla de Joventut aprovat per unanimitat al Ple Municipal. Esta aposta s’hauria de traduir prioritzant una dotació de recursos important per a mesures concretes com les ajudes al lloguer jove, per a les quals el govern municipal només ha pressupostat 6.000 euros en total.
URBANISME SOSTENIBLE I REHABILITACIÓ PATRIMONIAL
La política urbanística de l’actual govern municipal està generant algunes polèmiques, motivades fonamentalment per la falta de sensibilitat amb el patrimoni històric i arquitectònic local en determinades actuacions projectades. És necessària una aposta decidida per orientar la política urbanística municipal cap a la rehabilitació del patrimoni. Més enllà d’assenyalar culpables de l’estat de degradació en què es troben especialment algunes zones de la Vila i el Poble Nou, és moment de passar a l’acció. Cal prioritzar inversions municipals en reurbanització de carrers i places del centre històric. Perquè apostar per restaurar i revaloritzar el nostre patrimoni no és una mera qüestió romàntica o sentimental –que també-, sinó que pot suposar una oportunitat econòmica i mediambiental. Econòmica, perquè contribueix a dinamitzar el sector de la construcció d’una manera sostenible i millorar la imatge del centre històric de cara a acollir visitants a la ciutat. Mediambiental, perquè rehabilitar edificis existents implica apostar per una ciutat més compacta, amb més facilitat per desplaçar-se a peu.
En matèria de sostenibilitat, a Ontinyent encara queda molt de camí per recórrer. Volem que tots els edificis públics municipals siguen autosuficients energèticament, i és necessària una aposta ferma per l’impuls de les energies renovables i les comunitats energètiques locals, ja que representen una alternativa segura front a l’oligopoli elèctric i els abusos en el preu de la llum.
ONTINYENT, CAPITAL DE LA VALL D’ALBAIDA
No podem perdre de vista la importància de treballar amb visió comarcal, ja que la condició d’Ontinyent com a capital d’una comarca tan allargassada territorialment com la Vall d’Albaida ens l’hem de guanyar dia a dia. I cal fer-ho dotant-nos de més i millors serveis com els que estan fent possible les inversions de la Generalitat Valenciana a la ciutat (el nou Hospital que volem ben equipat, l’IES l’Estació, la reforma i ampliació del Conservatori J.M. Gomis, seguir lluitant pel nou Palau de Justícia, etcètera). Però, també cal recuperar l’ambició per fer comarca. I fer comarca suposa apostar per enfortir els llaços amb la resta de municipis de la Vall d’Albaida, i liderar la millora de la qualitat de serveis com la recollida de residus des de dins de la Mancomunitat, pensant en els interessos de la ciutadania i no en les rabietes partidistes.
MÉS TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ, MENYS MANIPULACIÓ INFORMATIVA
Les formes de fer política i de gestionar els recursos públics, encara que són qüestions intangibles, sovint tenen més importància que les coses materials. En alguns moments, la majoria absoluta que governa l’Ajuntament peca d’autocomplaença. Açò té fàcil solució: cal escoltar més a la ciutadania i els col·lectius socials. Però escoltar de veritat, no únicament per a fer-se la foto. I sobretot, cal tindre ben present que, per a defensar la gestió, no cal amagar les realitats incòmodes ni ocupar els espais públics com la pàgina web municipal o les xarxes socials de l’Ajuntament com si foren propietat de La Vall ens Uneix. L’Ajuntament i els recursos municipals són de totes i tots, i cal utilitzar-los amb el màxim rigor i al servei del bé comú. A més, la política de participació ciutadana necessita un canvi en positiu. No pot ser que hi haja obres votades per la ciutadania en Ontinyent Participa fa tres anys i que encara no estiguen ni tan sols començades.
Per acabar, m’agradaria recordar que són molts els temes de ciutat als quals hem estat donant suport i enriquint amb propostes, sempre buscant el màxim consens i unitat possibles front a la pandèmia. Però amb estes línies he volgut remarcar algunes de les principals assignatures pendents que cal afrontar seriosament, amb responsabilitat, determinació i empatia, pel benestar i el progrés de la gent d’Ontinyent.