elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ontinyent impulsa un nou model d’atenció sociosanitaria a les malaltes de fibromiàlgia

Ontinyent impulsa un nou model d’atenció sociosanitaria a les malaltes de fibromiàlgia

    L’Ajuntament d’Ontinyent impulsarà un nou model d’atenció sociosanitaria a les malaltes de fibromiàlgia, amb les novetats que s’introduiran enguany al projecte municipal “Crisàlida”, que es coordinarà amb la sanitat pública perquè aquesta derive als i les pacients.

    Així s’avançava hui al transcurs de la VI Jornada de Fibromiàlgia organitzada per AMFO amb suport de l’Ajuntament d’Ontinyent, la Diputació de València i l’Obra Social de Caixa Ontinyent, en la inauguració de la qual intervenien la regidora coordinadora de Política Social, Sayo Gandia; la regidora de Sanitat, Matilde Francés; la presidenta d’AMFO, Cecilia Calabuig; i el tècnic coordinador de Benestar Social, Miguel Colorado, qui presta el servei juntament amb la psicòloga i terapeuta de família María Lloret.

    “Crisàlida”, posat en marxa des dels serveis socials municipals, es un projecte pioner a la Comunitat Valenciana en l’atenció a dones amb fibromiàlgia des del punt de vista de la teràpia familiar, que incideix en la fibromiàlgia des del punt de vista de les relacions humanes i de com afecten les relacions al cos i a la salut, dins del context del treball grupal. Aquest projecte, que suposa un complement a les intervencions mèdiques i de fisioteràpia, es reprendrà el proper mes d’octubre amb esta novetat, per la qual els metges podran derivar a les persones que patisquen la malaltia a l’Ajuntament per a la seua participació en “Crisàlida”, repartides en grups de 10 persones amb els que s’actuarà en vàries fases dutes a terme durant dos anys.

    La regidora de Sanitat, Matilde Francés, posava de relleu el treball d’Associacions com AMFO “que porten un llarg cami de lluita i reivindicació d’una malaltia que afecta a entre 2 i el 6% de la població general. D’estos malalts, el 90% son dones de 40 a 60 anys que han de fer front als problemes socials i laborals al que s’han d’enfrontar com a dones i damunt a la malaltia, el que fa necessari accions de resposta de les administracions com el projecte Crisàlida, pel que s’han interessat altres municipis com Alzira, Torrevieja o Sax, amb els que hem iniciat contactes per a fer accions conjuntes”, avançava.

    La regidora de Política Social, Sayo Gandia, destacava que l’Ajuntament “seguirà implicant-se en visibilitzar i recolzar a unes persones que han de fer front no sols als problemes físics derivats de la malaltia, sinó també al dur camí que han de fer fins que aquesta se’ls es diagnosticada i reconeguda”. Gandia incidia en què les administracions s’han d’implicar en aquest problema, i en aquest sentit agraïa la col·laboració de la Diputació de València en esta jornada, “una Diputació que ara està fent coses que eren necessàries però que no es feien en l’etapa anterior, ara s’atén a les persones que ho necessiten i s’arriba a actes com aquest als municipis”, destacava.

    La VI Jornada de Fibromiàlgia que tenia lloc hui al Centre Cultural de Caixa Ontinyent incloïa una ponència específica al voltant del projecte Crisàlida, així com altres sobre sexualitat en la malaltia (impartida pel sexòleg municipal); l’empoderament en la fibromiàlgia; la nutrició o la relaxació en les persones afectades.

    Subir