Ontinyent converteix la Casa de la Vila en una residència d'estudiants per revitalitzar el barri
El barri de La Vila comptarà en breu amb nou veïnat. Estudiants universitaris del Campus d’Ontinyent, estudiants de FP i becaris i ajudants universitaris podran llogar a baix preu alguna de les habitacions i estudis habilitats a la Casa de la Vila, un immoble municipal del carrer Trinitat, reformada per l’Ajuntament amb els plans d’ocupació.
L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, visitava l’edifici acompanyat pel coordinador de Política per a les Persones, Jaime Peris; i els regidors de Serveis Municipals, Manuel Cuesta, i d'Educació, Óscar Borrell. L’optimització dels més de 300m2 de superfície de l’edifici repartit en planta baixa i 3 altures han permès habilitar un total de 9 habitacions i estudis, 4 salons-menjador equipats amb cuina office i 4 quarts de bany, a més d’una bugaderia i una terrassa. A més a més es compta amb un complet joc de mobiliari i electrodomèstics com ara televisors, rentadores, vitroceràmica, forns elèctrics i microones o neveres.
Jorge Rodríguez ha destacat que amb esta iniciativa, “el Govern d’Ontinyent compleix amb un triple objectiu, en fer un nou pas per seguir creixent com a ciutat universitària; es recolza als estudiants amb menor capacitat econòmica perquè puguen accedir a estos lloguers en preus per baix dels de mercat; i s’atén la petició dels veïns del barri de donar aquest ús a l’edifici per dinamitzar i rejovenir la zona. Perquè rehabilitar La Vila no és suficient: l’hem de revitalitzar”, assenyalava.
L’accés al lloguer es regularà mitjançant una ordenança reguladora que va estar aprovada a l’últim ple municipal i que a les pròximes setmanes entrarà en vigor, a la que s’estableix entre altres coses que els adjudicataris hauran de tenir entre 16 i 35 anys, no disposar de cap vivenda o estar un mínim d’un any empadronats fora d’Ontinyent, a més d’establir-se que tindran prioritat els qui disposen d’un menor nivell de renda. Els preus estaran sempre un mínim d’un 25% per baix dels de mercat, pel que s’estima que el lloguer rondarà els 50 euros per dormitori.
Des del Govern d’Ontinyent s’ha apuntat que esta Ordenança ha estat treballada “entenent que l’acció social té un caràcter ampli i transversal, que comporta que la gestió pública social puga relacionar-se amb l’ajuda a la joventut, més si cap quan es tracta de col·laborar en facilitar la formació acadèmica d’este segment de població, especialment afectat per la crisi econòmica. Per dita raó, i des de la base de la idea primària de l’ajuda social, s'ha projectat aplicar esta col·laboració i adreçar l’acció social als estudiants, oferint un règim de lloguer d’habitatges municipals a estudiants com a una eina de promoció social de la seua situació, revestint per tant esta intervenció municipal un caràcter sòcio-educatiu”, apuntaven.
Preguntat per les mancances en matèria de lloguer social per a persones en situació de necessitat, l’alcalde explicava que tot i que en la legislatura anterior es va augmentar de 12 a 52 la xifra d’habitatges socials per a persones en situació de necessitat, s’ha destinat a estudiants aquest edifici en comprovar que resulta més ràpid i efectiu atendre a estes persones amb ajudes econòmiques com les que es venen donant des de l’Ajuntament i que arriben a 1 milió d’euros anuals, per tal que siguen elles pròpies les qui determinen on volen viure.
Jorge Rodríguez tenia paraules d’agraïment tant per als treballadors i treballadores dels diversos plans d’ocupació municipal, així com especialment per al regidor Manuel Cuesta, “que ha estat coordinant a aquestos treballadors, i ha respost al repte que teníem de fer més amb menys, executant-se els treballs de forma ràpida, assumible econòmicament i al mateix temps dinamitzant l’economia local al màxim en cuidar detalls com que absolutament tot el mobiliari haja estat adquirit a establiments d’Ontinyent a preus competitius”, destacava.