Oltra: "Estem fent de la proximitat un valor afegit del Consell que ret comptes davant de les persones"
Oltra ha exposat les línies de treball del seu departament, que han consistit des d'un primer moment en "reparar, restituir i reconstruir drets, en definitiva, rescatar persones"
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha sigut l'encarregada de clausurar el 'Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs', unes jornades que s'han desenvolupat al llarg d'esta setmana a Alacant i on han participat al voltant de 650 persones. Organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, el fòrum 'Diàlegs d'Estiu' té l'objectiu de promoure els valors cívics necessaris per al desenvolupament d'una democràcia avançada, així com reflexionar col·lectivament, amb la participació de la ciutadania, sobre els reptes que això representa. En este marc, han tingut lloc les 'Trobades del Consell amb la ciutadania', un espai on els participants han tingut l'oportunitat de preguntar i debatre obertament amb els membres del govern valencià. És, com ha destacat la vicepresidenta Mónica Oltra, "la proximitat com a valor afegit del Consell que ret comptes davant de les persones". Precisament, Oltra ha sigut l'encarregada de tancar estes trobades, on ha fet balanç del treball del seu departament i ha respost a les preguntes dels assistents.
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha assenyalat que del Pacte del Botànic naix un Consell on "plantegem un canvi de paradigma del dogma neoliberal que ens diu que els drets depenen dels diners". D'aquesta manera, ha dit, "partim de la idea que qui més necessita del Govern són els col·lectius més vulnerables i, per això, el primer eix del Pacte del Botànic és rescatar persones, per tant, no és casual que l'àrea social siga la primera que ocupa a este Consell i, per això, està vinculada a la vicepresidència".
Oltra ha qualificat la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives com "la conselleria de la vida", perquè és l'encarregada de vetllar per les persones en totes les seues etapes vitals i pels col·lectius més vulnerables com menuts, joves, majors o les dones víctimes de la violència masclista. La vicepresidenta ha explicat que el primer repte que es va proposar va ser el de "reparar, restituir i reconstruir drets, en definitiva, rescatar persones", com és el cas de la Llei de la Dependència, "que porta 10 anys en vigor i en esta comunitat no s'ha complit mai". Segons Oltra, hi havia molta gent que es va sentir maltractada per l'Administració i calia tornar-los l'autoestima.
"En arribar al Govern ens hem trobat una mala gestió que ha provocat una ruïna en diferit, més enllà del saqueig i la corrupció que havia instal·lat l'antic govern en l'administració", ha dit la vicepresidenta, qui ha posat com a exemple la sentència que es va trobar i que posava en relleu que el sistema de residències establert suposava un tracte de favor a empresaris com Enrique Ortiz. Això "ens ha tocat gestionar-lo de manera que, complint la llei, supose el menor impacte possible per als qui es troben ja en les residències". Un altre exemple que ha posat és l'ordre d'equipament de centres, la majoria de diversitat funcional o de majors i menors, que des de 2008 no s'havia publicat. "Són centres que en set anys no han pogut renovar els seus equipaments, o alguns que han estat tancats durant anys". "Han polvoritzat el tòpic que la dreta gestiona bé", ha sentenciat Oltra.
Pel que fa al balanç de les mesures que s'han pres des de la Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la vicepresidenta ha destacat l'elaboració d'un mapa dels recursos de la conselleria i municipalitzar molts serveis per guanyar en proximitat, per exemple, amb la valoració de la dependència. En este cas, a Alacant s'ha passat de tindre cinc persones per fer estes valoracions a tindre'n 100 ara mateix que permeten agilitzar tots els tràmits. Mónica Oltra també ha assenyalat que s'ha pagat la retroactivitat als dependents, i s'han aportat els diners als hereus d'aquells que van morir esperant l'ajuda de la dependència. A més, en esta matèria s'ha eliminat el copagament confiscatori en centres que va obligar a moltes persones a abandonar-los. I d'altra banda, "hem sigut capdavanters a Espanya a posar en marxa polítiques d'acollida a persones refugiades".
A banda d'estes trobades del Consell amb la ciutadana, el Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs d'Estiu ha acollit al llarg d'esta setmana conferències, reunions i tallers pràctics al voltant de les àrees que engloba la conselleria: transparència, participació, responsabilitat social i cooperació. De fet, han participat experts en estes matèries com ara Ramón Jauregui, Adela Cortina, Javier de Lucas i Josep Ramoneda.