Compromís per Oliva lamenta que "el Govern rescate la segona circumval.lació d'Alacant mentre es nega a alliberar l'AP7"
Ferran Escrivà: “Estem davant una nova mesura del Govern on es prioritza el benefici de les grans empreses i els bancs mentre s’abandonen les necessitats de les persones, a les que no tenen inconvenient en seguir ofegant econòmicament"
El secretari local de Compromís per Oliva, Ferran Escrivà Llorca, s'ha sumat a les denúncies del col.lectiu d'Alacant i ha lamentat que “el Govern central accepte el rescat de la segona circumval·lació d’Alacant, una autopista de peatge planejada de manera irregular, mentre no porta a terme l’alliberament d’una autopista tan amortitzada com és l’AP7 i tan necessària per a la nostra ciutat que pateix diàriament la N-332”.
Escrivà ha explicat que “després de conèixer que l’empresa concessionària havia registrat significatives pèrdues perquè no s’havien complert les exagerades previsions de trànsit d’esta via, els companys d'Alacant van registrar una pregunta al Congrés, a través del nostre diputat Joan Baldoví, per a saber quines eren les intencions del Govern respecte esta infraestructura”.
“En la seua resposta, el Govern ha indicat que ha de donar solució al conjunt de concessions d’autopistes de peatge que tenen problemes de viabilitat econòmica i financera, sense que se’ns done més explicacions sobre este rescat que es farà amb diners públics d’unes mercantils i uns bancs que han fracassat en el seu model de negoci”, ha apuntat el secretari local, qui ha destacat que “tampoc ens han volgut precisar el seu cost”.
Per a Escrivà, “esta actuació és incomprensible si tenim en compte que, a banda de tenir com a principal objectiu el salvar a les grans empreses i bancs implicats, es produeix mentre se segueix ignorant l’alliberament de l’AP7, una reivindicació que Les Corts han realitzat de manera unànime al Govern central”.
Cal recordar que a finals del mes d'agost de l'any passat, la Consellera d'Infraestructures de la Generalitat Valenciana, Isabel Bonig, es va comprometre a «pressionar i presentar projectes» al Ministeri de Foment per a agilitzar els tràmits de la futura liberalització de l’AP-7 perquè es convertisca en l’anhelada ronda de circumval·lació que trauria dels municipis del sud de la comarca l’intens trànsit que cada dia travessa la carretera N-332.
Aqueixes van ser les principals conclusions de la reunió que van mantindre els ajuntaments d’Oliva, Palmera, l’Alqueria de la Comtessa i Bellreguard, amb la presència dels seus alcaldes, amb Bonig.
Una vegada que el passat mes de juny es va aconseguir arrancar a Foment el compromís d’estudiar la liberalització quan en 2019 acabe l’actual concessió de l’autopista, l’objectiu dels alcaldes era buscar fins llavors una alternativa que pal·lie els principals problemes que pateixen.
"Bàsicament necessitaríem dos projectes: La construcció d’un enllaç sud en el casc urbà d’Oliva i la dels accessos als polígons i un altre enllaç amb la carretera de Pego perquè el trànsit no es vera obligat a passar pel casc urbà", va explicar, en nom de tots, l'aleshores alcalde d’Oliva, David González.
També hi era sobre la taula la proposta de construir un enllaç amb l’AP-7 entre Palmera i l’Alqueria.
Una altra de les mesures immediates, fins que arribe la liberalització total en 2019, seria la de traure els vehicles pesats dels cascs urbans permetent la seua circulació lliure per la mateixa AP-7.
Els alcaldes van demanar a la Consellera el suport a aquestes alternatives.
A principis de setembre, segons el que va exposar Bonig, se celebraria una reunió entre la Demarcació de Carreteres, ens depenent del Ministeri de Foment, i la Conselleria per a tractar el tema.
En principi, tant Foment com a Infraestructures veurien amb bons ulls aquestes propostes mentre que resultarien immensament més viables econòmicament que la construcció de la ronda de circumval·lació, de la qual el ministeri s’ha compromès a acabar l’expedient informatiu i el projecte constructiu a costa de que millore la situació en un futur.
La pròxima cita dels alcaldes estava prevista per al mes el novembre de l'any passat, mes en el qual Foment tindria llest un estudi econòmic i ambiental sobre el projecte.
"La reunió, no només no s'ha celebrat, sinò que seguim sense tindre notícies. Mentrestant, ens trobem amb una nova mesura del Govern on es prioritza el benefici de les grans empreses i els bancs mentre s’abandonen les necessitats de les persones, a les que no tenen inconvenient en seguir ofegant econòmicament”.