Monleón (EU): "Cal acabar amb la màfia fustera"
El candidat autonòmic d'EUPV per la circumscripció de Castelló ha advertit que en l'actualitat una sèrie d'empreses es reparteixen les licitacions d'extracció de fusta en les muntanyes públiques i consorciades del País Valencià, "empreses amb pràctiques molt agressives, que treballen amb maquinària pesada que genera danys en alguns casos irreparables en la coberta vegetal dels nostres boscos".
Per al candidat resulta evident que aquestes empreses s'estan repartint el mercat: “Considerem necessària l'actuació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, però per damunt de tot seria necessari establir mecanismes per a impedir aquest tipus d'actuacions".
Monleón ha volgut recordar algunes de les situacions viscudes en els últims anys i inclús dels últims mesos: "els treballs realitzats en la zona de l'incendi d'Andilla, on el 85% de la superfície era forestal, han deixat molt danyat el sòl, s'han realitzat amb maquinària pesada amb el que directament s'han portat la fusta més pròxima als camins i han deixat la menys accessible, a pesar d'això no han dubtat en derruir ribassos. A més, la compactació del sòl al treballar amb maquinària tan gran ha sigut terrible i han deixat un rastre de restes de branques i estelles al llarg de les principals pistes forestals”.
A juí del cap de llista de la formació d'esquerres: “No podem gestionar els nostres boscos des del punt de vista estrictament de la rendibilitat econòmica. La proliferació de calderes de biomassa és positiva perquè permetrà substituir fonts fòssils per altres renovables però ha posat la mirada d'aquestes empreses en els nostres boscos de manera perillosa. Les administracions autonòmiques i locals deuen establir els seus propis mecanismes directes de gestió”, i afegeix, “hi ha dificultats per a la contractació directa amb l'actual legislació pel que urgeix un canvi polític a nivell estatal que desbloquege esta situació, encara així, hi ha fórmules per a permetre la contractació de xicotetes empreses locals per a la neteja de les muntanyes públiques o consorciades. Amb això es crearà ocupació i es controlarà l'extracció. Empreses públiques com Tragsa o Vaersa són ferramentes que poden i deuen ser utilitzades des de les institucions com a substitució lògica de les grans empreses privades l'únic fi del qual és el rendiment econòmic”.