Locura por el valencià: récord histórico de inscripciones en las pruebas de la Junta Qualificadora
Casi 30.000 personas se examinan de valenciano este año y la demanda de certificados sigue creciendo
El pròxim 19 d’octubre estan convocades les proves ordinàries de coneixements de valencià de 2024. En la primera jornada s’avaluaran les àrees de comprensió escrita, comprensió oral, d’estructures lingüístiques i d’expressió i interacció escrites. En una segona jornada, entre el 26 d’octubre i el 16 de novembre segons el nivell de la prova, s’avaluarà l’àrea d’expressió i interacció orals.
Les persones inscrites poden consultar les seus i els centres d’examen en un mapa interactiu de l’Institut Cartogràfic Valencià, que els du a la localitat corresponent i els indica el centre i l’adreça a on es fa la prova JQCV
Les dades de matrícula són les següents: 875 persones es presenten al nivell A2, 1.522 al B1; 2.950 al B2; 14.896 al nivell C1 i 9.677 al C2.
Les proves de coneixements de valencià tenen una baixada en els nivells inferiors que continua la tònica d’anys anteriors, la qual cosa significa que des de la creació d’este organisme avaluador una part important de la població valenciana ja té el certificat que li permet acreditar els coneixements de valencià per a accedir a un lloc de treball o pel simple plaer de disposar d’un certificat que li ho acredite.
Efecte de la llei de llibertat educativa
Quant a la baixada en els nivells B2 i C1, cal considerar l’expectativa generada per l’aprovació de la Llei de llibertat educativa, a través de la qual el ciutadà podrà obtindre la certificació dels diferents nivells en funció dels estudis finalitzats. Gràcies al seu esforç i treball al llarg de l’etapa educativa, molts ciutadans valencians passaran a tindre un certificat que els permetrà l’accés a llocs de treball que necessiten el valencià com a llengua de comunicació, altres podran accedir directament a nivells superiors que els permetran continuar aprenent i millorant els coneixements de valencià adquirits en el sistema educatiu.
L’aplicació de la Llei de llibertat educativa permetrà que l’alumnat valencià, quan acabe les respectives etapes educatives, puga acreditar els nivells de manera escalonada. Amb l’Educació Primària podran acreditar el nivell A2, amb la Secundària el nivell B1 i amb el Batxillerat el B2. L’alumnat que s’haja esforçat per obtindre un nivell igual o superior a 7 en el Batxillerat o en la prova d’accés a la universitat tindrà reconegut el nivell C1.
Distribució i evolució de la matrícula per nivells i províncies
En la convocatòria actual, una volta tancada la matrícula, el 50 % de les inscripcions corresponen al nivell C1, el 32% al C2, el 18 % restant correspon als nivells B2, B1 i A2.
Es manté, amb lleugeres variacions, la distribució per nivells de l’any anterior. El C1 es manté en el 50 %; l’A2, el B1 i el B2 baixen un punt percentual cada un, que sumats són els tres punts d’increment que té el C2 respecte de l’any anterior.
Per províncies València, amb un 57 % de matrícula, és la que més inscripcions té, amb una pujada d’un punt respecte al 2023, seguida d’Alacant amb un 25 % -que baixa un punt- i Castelló que es manté amb el 18 %.
Històric de certificats
Des de la creació d’este organisme, l’any 1986, fins a l’any actual, 2024, s’han expedit un total de 915.297 certificats de tots els nivells, tant per prova com per homologació. D’estos se n’han expedit 593.537 (65 %) a través de les respectives proves. Un total de 321.760 (35 %) s’han expedit per les diverses homologacions previstes.
El nivell de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià amb més certificats expedits és el C1, 283.473, que representen el 31 % del total de certificats, el 91 % s’han obtingut mitjançant les proves anuals organitzades per la Conselleria competent en matèria de política lingüística.
En estos moments, la majoria de les homologacions, el 85 %, són de B1, el 15 % restant es distribuïx entre la resta de nivells, dels quals el C1 ja suposa el 8%. En estos moments hi ha un total de 272.372 expedits del B1 per homologació i 24.435 del C1.
El nivell A1 s’impartix en els centres de Formació de Persones Adultes de la Comunitat. Cada curs acadèmic, a través d’una convocatòria, els centres d’adults presenten una sol·licitud i a final de curs envien les dades dels alumnes que han superat el curs perquè s’incorporen estes dades en el fitxer d’acreditació de coneixements de valencià. En estos moments hi ha 6.965 certificats expedits de nivell A1.
Calendari de les proves de valencià
El calendari de les proves del dia 19 d’octubre és el següent:
B1. Comprensió oral, comprensió escrita i expressió escrita a les 09.00 hores.
C1. Comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques a les 09.00 hores.
A2. Comprensió oral, comprensió escrita i expressió escrita a les 16.00 hores.
B2. Comprensió oral, comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques a les 16.00 hores.
C2. Comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques a les 16.00 hores.
L’àrea d’expressió i interacció orals (EIO) dels nivells A2, B1, B2, C1 i C2 tindrà lloc entre els dies 26 d’octubre, 9 i 16 de novembre i es podrà consultar el dia i l’hora concreta en la pàgina web de la JQCV que podrà tindre tant horari de matí com de vesprada segons la localitat.
Expressió i interacció oral:
A2: 9 de novembre de 2024
B1: 9 de novembre de 2024
B2: 9 de novembre de 2024
C1: 26 d’octubre de 2024
C2: 16 de novembre de 2024