Més de 500 xiquets i xiquetes plantaran arbres al barri de Santa Anna
Gandia és una ciutat compromesa amb el medi ambient i el respecte de la natura. Les polítiques de conscienciació i formació de la població per tal de recuperar l’entorn i promoure la sostenibilitat són una constant d’aquesta legislatura. En aquest sentit, s’ha programat una setmana d’activitats diverses. Hui s’han presentat davant els mitjans de comunicació dos de les activitats com son la VIII edició d’Arbres a l’Aula, que mobilitza centenars d’escolars, i la celebració del Dia de l’Arbre, que es presenta com una proposta diferent i novedosa.
La VIII edició d’Arbres a l’Aula tindrà lloc el proper 11 de febrer al barri de Santa Anna. Participaran xiquets i xiquetes de tercer i quart de primària de 13 centres educatius de la ciutat de Gandia. Seran més de 500 alumnes que eixiran de les aules per plantar els arbres que al llarg de tot un any han cuidat a les seues classes. Aquest és un projecte educatiu que pretén implicar l’alumnat i els mestres en la importància de la natura i els arbres. Com ha destacat la regidora de Polítiques Educatives i Joventut, Laura Morant,
“els nostres arbres autòctons es converteixen en objecte d’estudi al llarg d’un any. Els arbres protagonistes del projecte són els del nostre entorn com són el pi, la carrasca, el lledoner i el garrofer. De febrer a febrer els xiquets els cuiden i aprenen com és el nostre entorn natural. Els objectius d’aquest programa educatiu són fomentar l’estima a la natura, promoure el sentit de la responsabilitat ja que han de cuidar dels arbres, despertar la curiositat per la natura, incentivar l’observació i descobrir els arbres del nostre territori. Per a aquesta edició hem elegit el barri de Santa Anna perquè pensem que és un lloc ideal i bonic per donar-lo a conèixer i participar en la reforestació des seus espais verds”.
L’activitat començarà a les 10 del matí amb la plantació de tots els arbres que els xiquets han cuidat al llarg de l’any. Després hi haurà esmorzar amb taronges ecològiques i al finalitzar es lliuraran els diplomes a totes les escoles participants del projecte. Cada any s’ha afegeixen més escoles al projecte.
Pel que fa al Dia de l’Arbre, se celebrarà el 14 de febrer amb una gimcana al parc del Riu Serpis. Segons el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, “hem preparat una activitat vinculada a la família perquè apostem i creiem que s’ha de promocionar les activitats que abasten totes les edats. El dia de l’arbre l’hem transformat en un gran joc que ens ajudarà apropar-nos a la natura. El lloc triat és el parc del riu Serpis perquè volem que tota la ciutadania el descobrisca i que l’utilitze per anar a passejar, a córrer o en bici. Les activitats que hem dissenyat són per a totes i tots, pensades per aprendre i divertir-se. Volem que tothom tinguen clar quan acabe el dia el lema pel que treballem i que és que la natura s’ha de cuidar, estem per ajudar-la i no per a destrossar-la”.
Hi haurà un recorregut al llarg de les dos vores del riu Serpis amb 5 punts claus on els participants hauran de realitzar 5 proves, que en realitat seran tallers perquè puguen descobrir aspectes del nostre entorn i del respecte a la natura. Així, els tallers corresponen, entre altres coses, a una plantació d’arbres, a un joc sobre la fauna o a una activitat per conèixer el treball i la figura del botànic Cavanilles. Tots els interessats a participar han d’estar entre les 9.00h i les 9.45h a una de les dos entrades del parc del riu Serpis, com son la de la pista d’atletisme i la del Pont de Ferro, junt a l’IES María Enríquez. Es faran grup de 15 persones i es donarà inici a l’activitat. A mitjà matí, a les 11.30h, es farà una parada en la gimcana per fer un esmorzar popular en el Parc Ausiàs March.
D’altra banda, el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha volgut aclarir la situació actual del servei de Saforbici per a Gandia, davant les declaracions de l’oposició que asseguren que no està fent-se res en aquest assumpte. Així Xavier Ródenas ha dit que “ja era hora que el Partit Popular comencés a preocupar-se de coses que afecten al municipi després de 4 anys de no gestió. En el cas de la bici hi havia 13 persones treballant per a un servei pèssim. El PP no es va preocupar de fer una encomanda de gestió abans que finalitzara la concessió anterior. Per contra va deixar la partida sense pressupost. Des del nou govern local estem posant solució a la situació. Fem una aposta ferma per la bici a Gandia. Hem recuperat la gestió del servei per a l’Ajuntament, ja que ho feia IPG i tots sabeu que l’empresa pública està en liquidació. Hem recuperat el servei per al poble. Ara, hem fet un contracte menor amb l’empresa que portava el servei de 3 mesos. I en eixe temps anem a encetar el procés per traure-lo a concurs i poder signar un contracte per garantir un servei estable i durador al llarg del temps”.
Finalment, Ródenas ha reiterat que el servei funciona amb normalitat i que l’oposició té tota la informació sobre les gestions al seu abast, “cosa que no ocorria amb l’anterior govern del PP”.