El Museu de Santa Clara presenta la iniciativa anomenada l’obra del mes
En esta primera ocasió es mostrarà la imatge de la Verge amb el Xiquet Jesús, una magnífica obra de la primera meitat del segle XVI i que pertany a l’escola centreeuropea. Com ha exposat Joan Muñoz, “cada mes es presentarà una d’estes set peces que han estat restaurades per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València”. L’exposició de cada obra estarà acompanyada en el Museu per un vídeo on es veu el procés de restauració del quadre.
En el cas de la primera mostra, Muñoz ha explicat que “el quadre va ser donat per la duquessa Francisca de Castro i Pinós, que va morir en 1576, segona esposa de Juan de Borja i Enríquez, tercer Duc de Gandia i madrastra de Sant Francesc ed Borja”.
Per la seua banda, Nuria Ramón, com a representant de la Universita Politècnica de València, encarregada de la restauració, ens ha exposat el procés que ha permés recuperar la peça. Nuria ha comentat que “la policromia original es trobava molt enfosquida, bruta i presentava cera d’haver tingut veles enceses davant”. La peça està formada per dues taules ensamblades a través d’una espècie de pegament, però segons ha informat Ramón “havia patit un atac important de xilòfags i la fusta de suport estava molt maltractada”. Pel que respecta a l’acabat pictòric, “es van fer una sèrie de consolidacions a través de la xeringa”. El major problema el presentava la fusta de suport que estava concada i s’ha hagut de buscar i se li ha fet una protecció amb una nova emmarcació aprofitant el marc original, per tant, concloía Ramón “s’ha recuperat tant el marc com el quadre”.
Nuria Ramón comentava que aquesta iniciativa de l’Obra del mes vol anar acompanyada també de xerrades informatives sobre el quadre aprofitant que es mostra al públic i “apropar així també el patrimoni de Gandia a la ciutat”. El Museu no té les dimensions per tal d’acollir totes les peces de la col·lecció a la vegada, però amb aquesta iniciativa el visitant també té una alicient i “fem que el museu estiga sempre en moviment, que estiga viu”.
Joan Muñoz ha conclós amb la idea que “el Museu, com ha dit Nuria, està viu, i volem trencar amb la imatge que quan un ha visitat un Museu este ja no tindrà cap sorpresa que oferir-li, va canviant i presentant novetats”.
L’obra es pot visitar ja este mes de març, el que s’ha fet és “sacrificar de l’exposició permanent els relicaris per donar-li l’espai a l’obra del mes”, així ho explicava Nuria Ramón. Que també afegia que s’està creant l’Associació d’amics del Museu de Santa Clara, una iniciativa “sense ànim de lucre i que treballa també per tal d’ajudar al museu en aquelles qüestions a les que el Museu no pot arribar”.
El regidor ha volgut també afegir que les iniciatives no paren ahí i que “s’està arribant a un acord amb Renfe per donar-li difusió al Museu tant a les pantalles com als dispensadors de bitllets, no només d’este Museu sino de els diferents espais museístics de la ciutat”. Així també ha informat Muñoz que “s’està treballant amb un acord amb la ONCE per a futures col·laboracions”.
Dir també que des de fa un any que es va inaugurar el Museu cada mes ha hagut uns 350 visitants de mitjana, però aquest mes de febrer de 2016 les visites han arribat a les 400 persones. Amb la nova iniciativa es vol consolidar el nombre de visitants i que aquesta xifra siga constant.