El llibre “Fer Harca (2)” es presentarà en la terrassa de La Tulipa
Després de l’enorme èxit de Fer Harca. Històries medievals valencianes (Llibres de la Drassana, 2014), arriba una segona entrega d’eixes píndoles sobre el nostre passat queels historiadors Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache tracen amb enginy, agilitat i sorprenent capacitat de seducció. Ací aborden interessants qüestions generals de la societat baixmedieval com l’eclosió de la diversitat lingüística, el paper social de les dones, el funcionament de la medicina, la xarxa de fires mercantils, el tabú del canibalisme o el càstig previst per als banquers que defraudaven els seus clients. Així mateix, s’endinsen en aspectes diversos de productes tan essencials per a la dieta humana com els cereals i el pa o altres de caràcter complementari, com el torró i el sucre de canyamel, que troben el seu origen, precisament, en aquella època. També el llegat andalusí i les sempre inestables relacions entre cristians i musulmans centren la seua atenció, amb textos sobre les Coves dels Moros, la figura del sàyyid Abu Zayd o la crema de Cocentaina en agost de 1304.
En esta ocasió, com a gran novetat, els tres membres del Grup Harca recreen literàriament diversos passatges de la història valenciana: l’intens setge de Montcada en 1234 per part de tropes feudals i l’esclavització de tota la seua població andalusina, els moments previs a la revolta protagonitzada pel jurista morellà Francesc de Vinatea contra els monarques Alfons el Benigne i Elionor de Castella, i la vida quotidiana dins dels murs de l’aparentment tranquil monestir de Sant Jeroni de Cotalba, en la Safor. Un fascinant i captivador viatge que es tanca amb una ruta per les petjades en terres valencianes de la conquesta de Jaume I.
Gandia està fortament representada en el llibre amb capítols que parlen del passat medieval de la vila ducal, a través dels seus senyors, els seus habitants, la moreria, l’horta, el palau, la fira i, en general, tota la comarca de la Safor. A més de l’esmentat capítol sobre el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, trobem la història d’Aixuix, una musulmana del raval de la vila, que serveix d’excusa per a parlar del paper de la dona en l’edat mitjana. També hi trobem una anàlisi de la història de la canya de sucre a terres valencianes i de perquè només a l’horta de Gandia fou on triomfà el cultiu. Igualment, també es parla de la fira gandienca en el capítol anomenat “A la fira no vages si no tens diners”. Precisament fa uns anys fou Frederic Aparisi, gràcies al treball en equip del Grup Harca, qui establí la correcta datació del privilegi de concessió de la fira de Gandia el 1311, i no el 1310 com s’havia dit fins aleshores.
Estem davant d’un llibre de divulgació confegit per professionals de la història que pretenen fer arribar al gran públic el passat medieval dels valencians més enllà de les grans fites i commemoracions. La vida dels nostres avantpassats duta al paper. El llibre serà presentat el proper dissabte 7 de maig a les 12 hores en Casa Sanchis La Tulipa (C/ Forn, 10), a l’aire lliure, en la terrassa, i comptarà amb les intervencions de la responsable de la llibreria Ambra,Maria Bravo, i de l’escriptor Josep Piera, així com dels seus tres autors. Se servirà una picadeta als assistents. Un acte històrico-literari, per tant, inèdit a Gandia.