Liduvina Gil: "No es pot jugar amb la Salut provocant una alarma social en la població"
Liduvina Gil, regidora delegada de Sanitat Pública i Lydia Morant, edil delegada d'Esports, han anunciat aquest matí durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació que la pròxima setmana serà convocada una comissió on l'executiu explicarà a l'oposició les mesures preses en la piscina del Grau de Gandia que han portat al seu tancament temporal.
En primer lloc, Liduvina Gil ha volgut criticar l'actitud que referent a aquesta notícia ha mantingut el PP: "Han intentat convertir un tema de Salut en un tema polític. No es pot jugar amb la Salut provocant una alarma social en la població. És alguna cosa que s'haurien de fer-se mirar i no tinc paraules per a valorar la seua actuació i declaracions".
La regidora de Sanitat Pública ha recordat que les competències en temes d'aigua, segons la llei del Reial decret 42/2013 del 27 de setembre on s'estableixen els criteris sanitaris de les piscines, deixen clar que els ajuntaments no són els responsables de les piscines i que en aquest cas, és responsabilitat de l'explotadora de la instal·lació que és IPG. "En el moment de conéixer part del resultat de l'anàlisi per via telefònica, es decideix tancar la piscina, i fins ací arriba la nostra actuació. El dilluns següent, es coneix l'analítica completa que indica valors mínims de Legionel·la i açò es trasllada a Salut Pública. La inspectora ens cita al dimecres d'aquesta setmana per a analitzar el cas i açò és el que fem. En tot cas, la responsabilitat de comunicar la incidència i valorar el seu abast, no és d'aquest ajuntament ni d'aquestes regidores. En cap moment se'ns diu que cal comunicar-ho a la població perquè no hi ha hagut cap alarma sanitària".
Gil també ha presentat davant els mitjans de comunicació, els informes de Sanitat Pública de l'any de 2014, on consta que l'anterior executiu del PP i l'empresa que explotava l'establiment esportiu, mancaven d'analítiques d'aigües, certificats de desinfecció i neteja. A més a més, no se signaven els registres de manteniment per part dels responsables de la instal·lació. Davant aquesta situació, Gil ha recalcat que l'anterior responsable d'Esports, Marcos Estruch, "va sol·licitar una pròrroga de tres mesos per a solucionar els problemes però el manteniment no es realitzava de manera correcta. Ara mateix, la piscina necessita tot un seguit d'actuacions que no es van realitzar de manera adequada en la passada legislatura".
Per la seua banda, Lydia Morant, ha realitzat un repàs de la cronologia de l'actuació. "Dijous passat rebem una cridada on se'ns va comunicar que hi havia deficiències en la qualitat de l'aigua i en poc més d'una hora tanquem la instal·lació perquè és el que ens competeix: no posar en risc la salut dels veïns. Durant el cap de setmana, s'inicien els treballs de neteja en la piscina però el dilluns es rep l'informe de l'empresa privada que realitza les anàlisis que indiquen la presència de legionel·la. En aqueix moment es diu a Sanitat Pública per a informar del resultat i se'ns cita per al dimecres. En aqueixa reunió se'ns reconeix la bona actuació per haver reaccionat ràpidament" i afegia que "realment, no hem tingut cap comunicació oficial. L'única cosa és una cridada dels responsables de la instal·lació i un mail que ens arriba el dilluns per part del laboratori. No hem d'alarmar a la societat perquè no va haver-hi cap brot de legionel·la. Fins i tot Sanitat Publica ens va comunicar que després de dos dies de neteja intensiva podríem haver tornat a obrir però per responsabilitat, complirem les màximes exigències del protocol".
Finalment, la regidora d'Esports ha recordat que els usuaris de bany lliure del Centre Esportiu del Grau podran utilitzar les instal·lacions del poliesportiu municipal sense cap cost i va informar que els usuaris que tinguen contractada alguna activitat vinculada a la piscina coneixeran la pròxima setmana quina han de fer en el cas que vulguen la devolució dels diners.