elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Un any més, l’església del Palau dels Borja acollirà la representació de la Visitatio Sepulchri

Un any més, l’església del Palau dels Borja acollirà la representació de la Visitatio Sepulchri

    El proper dissabte a les 18.00 hores de la vesprada tindrà lloc, com és habitual en dissabte Sant, una nova representació de la Visitatio Sepulchri de Gandia. Així ho han confirmat en roda de premsa Vicent Gregori, tinent alcalde de Cultura, José María Vives, catedràtic de Musicologia de la Universitat d’Alacant, i Manoli Martos, presidenta de l’Orfeó Borja. A més a més, han aprofitat l’ocasió per anunciar que s’ha reeditat el CD que inclou la part musical d’esta obra.

    Vicent Gregori ha explicat que la Visitatio Sepulchri és un drama sacrolíric atribuït a Sant Francesc de Borja, que es va representar a Gandia des de 1550 fins a 1865. Posteriorment, es va recuperar en 1998, gràcies al treball d’investigació i reconstrucció de l’obra de José Manuel Vives, i a l’Orfeó Borja. En la Visitatio s’escenifica el soterrament i la resurrecció de Crist en dos parts, que originàriament es representaven en dies diferents, però actualment tenen lloc la mateixa jornada.

    Per altra banda, l’edil també ha explicat que el Departament de Cultura ha reeditat la part musical de la Visitatio Sepulchri, una gravació feta pel CEIC Alfons el Vell l’any 2007, i que actualment es trobava exhaurida. Així doncs, es posaran a la venta 800 exemplars a 10 euros el mateix dia de la representació, i posteriorment a la Casa de Cultura.

    Per tant, el tinent d’Alcalde de Cultura ha volgut agrair al CEIC Alfons el Vell el fet d’ “haver donat permís a l’Ajuntament per a la reedició”, així com també a José María Vives per “l’entusiasme que posa en la consolidació de la Visitatio”, i a l’Orfeó “per estar permanentment cuidant al mínim detall tots els aspectes de la representació”. Gregori també ha recordat la labor que la Junta de Germandats de Setmana Santa, “que ha assumit la representació com un acte més de la Setmana Santa”, i als Pares Jesuïtes, per cedir “l’emblemàtic espai de la seua església”, que és on té lloc la representació.

    Per la seua part, Vives ha volgut destacar la importància de l’obra, que ha qualificat com “d’indubtable valor musical i escènic, i molt rellevant per a la cultura valenciana i mundial”. A més a més, en la seua opinió es tracta “d’una joia de la cultura valenciana, que es conserva gràcies als gandians i al treball de l’Orfeó Borja”. I és que, ha assegurat que fa uns anys “ningú coneixia esta obra fora de Gandia”, el que ha canviat actualment, ja que “gràcies als esforços s’ha aconseguit més difusió”. En esta línia, Gregori ha recordat que fa més d’un any es va enviar l’expedient a la Conselleria per a que la Visitatio Sepulchri de Gandia siga nomenada Bé Immaterial de Rellevància Local, pel que s’està a l’espera de la resolució. Este reconeixement institucional seria una ajuda per a la difusió d’esta obra de Gandia.

    D’altra banda, Manoli Martos ha explicat tot el treball que hi ha darrere de la representació. Les 25 persones de l’Orfeó que participen comencen a assajar i treballar després de Nadal per a que la funció siga “un èxit”. A més, ha afirmat que malgrat que porta anys fent-se, cada any es com si s’estrenara per primera vegada, ja que l’ “estima i l’esforç” que li dediquen “no decau mai”.

    Per últim, el tinent alcalde de Cultura ha convidat a tota la ciutadania a assistir a la representació que tindrà lloc el dissabte a les 18 hores a l’església del Palau dels Borja.

    Subir