Més Gandia farà pressupostos de gènere transversals
La candidatura Més Gandia, l'alternativa política que engloba Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i independents de l'Assemblea Més Gandia i col·lectius socials de la ciutat ha presentat hui les seues propostes d'igualtat de gènere per transformar el sistema patriarcal a tots els àmbits de la nostra societat on la política municipal té incidència.
"Es tracta, doncs, de continuar el camí dels canvis ja empresos gràcies a les reivindicacions de tota una genealogia de moviments feministes i de col·lectius de gais i lesbianes. Entenem que les polítiques de gènere no només beneficien les dones, sinó també els homes. Són necessàries per construir un nou contracte social no patriarcal, una nova distribució de rols i funcions socials. Construeixen una societat més democràtica, més igualitària i inclusiva", ha assegurat la número 2 de la candidatura, Laura Morant.
Propostes d’empoderament de la dona i polítiques positives de discriminació:
Impulsar la recuperació de la memòria històrica de les dones promovent la incorporació de la perspectiva de gènere a l’arxiu històric de la ciutat. Visibilitzar i difondre les aportacions de les dones a l’àmbit de la ciència, l’art, la literatura i la creació en general.
Fomentar actes i jornades informatives sobre els diferents temes que interpel·len a les dones.
Vetlar per la total i correcta aplicació per a un ús no sexista del llenguatge de l’Ajuntament de Gandia
Dotar de recursos i competència al Servei del Defensor del Ciutadà com equip multidisciplinar que atenga i intervinga per incompliment i/o atac als drets humans i socials reconeguts per la nostra legislació (discriminació LGTB, Gènere, lingüística o cultural).
Potenciar les polítiques d’educació i atenció afectiva, sexual i reproductiva, especialment en el col·lectiu de gent jove.
Impulsar accions de sensibilització social, posant especial èmfasi en la identificació dels diferents tipus de violència (física, psicològica, social, econòmica) i els àmbits on es pot produir (domèstic, laboral, comunitari, etc.)
Desenvoluparem conjuntament amb tots els àmbits educatius estratègies per a la prevenció, la detecció i la sensibilització de la violència contra les dones, incidint especialment en el col·lectiu de la petita infància i gent jove.
Promoció del Servei d’Atenció a la Dona com entitat que dinamitza i gestiona les diferents actuacions envers la promoció integral de la dona
Des de l’òptica de transversalitat de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i en la planificació pressupostària de tots els àmbits municipals, aquestes serien algunes de les iniciatives dintre l’administració local:
Alcaldia:
– Impulsar un pla local de polítiques de dones
– Impulsar els pressupostos locals amb perspectiva de gènere
Regidoria d’urbanisme:
– Pla de potenciació del transport públic incrementant unitats de transport en determinades franges horàries i ampliant circuits adaptats a les necessitats de les dones
– Obres en les voreres per rebaixar-les i facilitar la mobilitat de les persones amb carrets de la compra, d’infants…
Regidoria d’economia i hisenda:
– Normativa de priorització de la contractació, per part de l’administració, d’empreses que tinguen plans d’igualtat.
– Partida pressupostària especifica per a subvencionar empreses i entitats que certifiquen el respecte a la igualtat d’oportunitats.
Regidoria d’esports:
– Impuls d’una programació en el pavelló municipal, d’activitats esportives practicades majoritàriament per dones i en les franges horàries que els vinga millor.
– Impuls d’equips esportius femenins (futbol, bàsquet…) en aquelles disciplines que no en tinguen i hi haja practicants.
Regidoria de cultura:
– Actualització dels noms dels carrers i de les places per incrementar la presència de dones.
– Impuls d’un projecte de recerca de memòria històrica centrat en les dones del territori.
Benestar Social:
– Serveis d’informació i atenció a les dones en situació de violència masclista. Centres d’acolliment i recuperació, allotjaments temporals…
– Protocols per establir mecanismes de suport, coordinació i cooperació entre els serveis, administracions i agents en la intervenció contra la violència masclista.
– Polítiques que afavorisquen la conciliació de la vida laboral, familiar i personal
– Polítiques d’atenció als infants (xarxes d’escoles bressol amb serveis flexibles i complementaris, programes educatius, lúdics, culturals i esportius per als infants)
– Creació d’espais familiars i de joc per a infants.
– Mesures possibilitadores de la conciliació d’horaris (per exemple, activitats paral·leles a les activitats esportives de les filles i fills)
Participació:
– Foment de l’associacionisme de les dones i la seua participació
– Fer visibles les dones als espais públics. Presència de les dones en els mitjans de comunicació: als informatius de TV, a la premsa escrit, als espais radiofònics, intervencions de dones com a expertes, evitar imatges i informacions que reforcen estereotips sexistes.