elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El col•legi Sant Francesc de Borja, que ara complix 80 anys, obrirà les portes en setembre després de la seua remodelació

El col•legi Sant Francesc de Borja, que ara complix 80 anys, obrirà les portes en setembre després de la seua remodelació
  • El 10 d’agost del 1933 concloïen les obres d’un centre educatiu a Gandia emblemàtic. Huitanta anys després s’entregaran les obres actuals

  • La remodelació i adequació s’ha dut a terme respectant l’edifici antic, la tanca, i els arbres, protegits pel seu valor històric, artístic i natural. A més, també s’ha construït un edifici totalment nou a la part posterior

  • L’alcalde de Gandia, Arturo Torró, ha afirmat davant la consellera d’Educació, Maria José Català, que “el Govern de Gandia complix després de 15 anys de velles reivindicacions. Ara ja és una realitat este nou centre educatiu”

MÁS FOTOS
El col•legi Sant Francesc de Borja, que ara complix 80 anys, obrirà les portes en setembre després de la seua remodelació - (foto 2)
El col•legi Sant Francesc de Borja, que ara complix 80 anys, obrirà les portes en setembre després de la seua remodelació - (foto 3)
El col•legi Sant Francesc de Borja, que ara complix 80 anys, obrirà les portes en setembre després de la seua remodelació - (foto 4)

El proper 10 d’agost farà 80 anys que el col•legi Sant Francesc de Borja acabà les seues obres (1933), i eixe mateix dia estaran finalitzades les obres de remodelació, adequació i ampliació que estan portant-se a terme actualment després de quasi dues dècades de reivindicacions tant de l’alumnat com del professorat i les AMPES. La consellera d’Educació, Maria José Català i l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, han visitat aquest matí les obres i han atès les explicacions de l’arquitecte responsable de l’obra Málek Murad.

La remodelació d’esta escola era tot un repte, ja que les obres havien de respectar l’edifici que està protegit. Segons l’arquitecte Murad Mateu, que ha treballat junt a María García Vallcanera, les obres que s’han dut a terme “han preservat l’essència, i la condició funcional innata de l’edifici”.

A partir d’ara, l’escola es dividix en dos edificis, connectats per un porxe: el primer, l’històric, on s’ubicaran l’administració, la biblioteca, l’aula de música i les dotze classes de primària. Este edifici compta amb els dos pisos ja existents, i ha mantingut les grans finestres originals, que s’han reparat per a evitar els problemes d’aïllament que presentaven. Les portes de mòbila de la planta baixa també són les que hi havien, pel que han sigut restaurades.

En una part del segon pis es va decidir fer el sostre més alt, pel que es va descobrir un arc original, que fins eixe moment era desconegut, i els taulells dels murs dels corredors són de colors diferents, per a diferenciar les classes. Este edifici central compta amb quatre eixides al pati, dos d’elles per escales externes des de el pis superior, per tal de complir amb la normativa i fer-lo més funcional.

El segon edifici adjunt és totalment nou, només d’una planta, on en una part estudiaran els xiquets d’educació infantil, i l’altra part està reservada per al menjador –amb capacitat per a 200 comensals–, saló d’actes i un ampli gimnàs. Els colors que s’han emprat en esta part de l’escola són tonalitats en verd, ja que, segons l’arquitecte “amb els colors de la natura és on més còmodes es senten els xiquets”. La part antiga de l’edifici recupera el blanc original, perdent així el color groc que es mantenia en els últims anys.

En paraules de la consellera Català, este és un centre “excepcional. Una de les joies patrimonials educatives de tota la Comunitat Valenciana. Per a nosaltres, una de les obres més emblemàtiques, pel seu valor patrimonial, per la necessitat que manifestava la ciutat de Gandia, i particularment el seu alcalde, per la rehabilitació, i sobretot perquè dóna servei a una comunitat educativa, ara il•lusionada, que comença una nova etapa”.

Per la seua part, l’Alcalde confirma que el 10 d’agost s’entregarà l’obra, una data important, i ha recordat que esta és una promesa que va fer quan hi era a l’oposició, “i es fa realitat amb este govern. Ens varem comprometre a realitzar esta obra i ho hem aconseguit, cosa que no s’havia fet en vora 15 anys”. L’alcalde Arturo Torró també ha volgut agrair a la Conselleria i a la Generalitat Valenciana, i ha afirmat que hui “els xiquets del Raval tenen el col•legi més emblemàtic, amb unes instal•lacions magnífiques, i només falta que s’ompliga en setembre, per a que la lluita de més de 15 anys de moltes persones, siga una realitat”.

Les obres s’han realitzat en any i mig mesos, amb el pressupost inicial de 3,5 milions d’euros, que s’ha respectat. El “nou” CEIP Sant Francesc de Borja té espai per a 450 escolars, fins i tot ampliable, i compta amb les dos línies d’ensenyament. Els joves estudiants podran tornar al centre per a l’inici del nou curs, en setembre, abandonant així els barracons situats junt al Museu Faller, en els que han estat més de dos cursos.

A la visita també han assistit la directora general de Projectes, Clara Carbonell; la regidora d’Educació, Marta Chàfer; el regidor de Cultura, Vicent Gregori; la presidenta de la junta de districte del Raval, Emi Climent, el director general de Centres i Personal Docent, Santiago Martí, així com la directora del col•legi, Àngels Pérez; el president d’ECSA, Paco Castelló; el gerent, Luis de Piredo; i la cap d’obra, Lupe Ortega.

Subir