Climent, Salvador y Alcaraz participen a les trobades amb la ciutadania del fòrum de Transparència 'Diàlegs d'Estiu'
Els consellers Rafa Climent, María José Salvador i Manuel Alcaraz han participat este dijous a les 'Trobades del Consell amb la Ciutadania' del Fòrum Ètica Pública i Democràcia-'Diàlegs d'Estiu' organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.
El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha exposat els punts forts del seu departament en els quals treballa i treballarà en el futur immediat «una vegada hem diagnosticat els greus problemes que ens va deixar l'antic govern, que tots sabem i que s'agreugen amb la falta de finançament per part de Madrid». L'objectiu primer de Climent és lluitar per la transformació del model econòmic imperant (especulatiu) per un de productiu real i que tinga com a eix central la cohesió social.
Climent ha parlat de set pilars sobre els quals s'edifica el seu projecte. En primer lloc, la transformació del model energètic cap a l'energia renovable i l'eficiència energètica i que es concreta ja en un Pla energètic valencià. En segon lloc, la reindustrialització del territori. El tercer pilar és la coordinació i el foment de la Innovació. El quart la internacionalització i l'atracció d'inversions estrangeres. El quint objectiu, poder treballar per al sector Comerç «i no únicament parlar d'horaris comercials». Per últim, l'ocupació, especialment orientada a aplicar polítiques per a joves i majors de 45 anys, i gestionar amb valors «i no a qualsevol preu i sense pensar en les eleccions de cada 4 anys» són les dos línies mestres restants sobre les quals treballa el seu departament.
En el torn de preguntes, un dels principals assumptes ha sigut el dels horaris comercials. Climent ha concretat les respostes en dir que «no hi haurà solució per als horaris comercials mentre totes les parts es reunisquen per parlar de comerç, de treballadors, de conciliació laboral i no d'altres coses i altres interessos».
Per la seua banda, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha explicat els reptes que té l'actual govern valencià per a «garantir a les persones drets fonamentals i desenvolupar el seu projecte de vida» com el dret a la vivenda, la mobilitat sostenible, la connectivitat en el transport o la protecció del nostre territori. En este sentit, ha recordat que la primera llei que ha aprovat el Consell és la Llei per la Funció Social de la Vivenda per a fer efectiu el dret a una vivenda digna, assequible i adequada i «aconseguir que esta siga considerada el quint pilar de l'Estat del Benestar després de la sanitat, l'educació, les pensions i la dependència».
També la consellera ha explicat els avanços que s'han produït amb mesures de xoc com ara el Pla de Pobresa Energètica que per primera vegada ha impulsat el govern valencià i que permetrà que es beneficien més de 5.000 famílies en la Comunitat. Així mateix, ha destacat el Pla de Dignificació del Parc Públic de Vivenda, gràcies al qual ja s'han rehabilitat prop de 250 vivendes que estaven en condicions d'inhabitabilitat a l'inici de legislatura. Concretament, en la província d'Alacant s'han rehabilitat 46, 25 estan en execució i 41 en valoració per a poder rehabilitar-les.
María José Salvador ha destacat esta aposta del govern valencià per la rehabilitació i per rescatar oficis que han patit la crisi de la construcció i ha posat com a exemple la inversió en els programes de regeneració urbana amb els convenis firmats ja en huit municipis entre els quals està Elx, Sant Vicent del Raspeig i Alcoi; a més de la rehabilitació de zones del parc públic a barris com el de José Antonio i el del Carme en la ciutat d'Alacant. La consellera ha anunciat que «volem incentivar i garantir ajudes per al lloguer i la rehabilitació, a través de la convocatòria de 2016, però molt prompte es publicarà també la nova línia de lloguer social per import de més de tres milions d'euros per a aquelles famílies que es troben en situació d'emergència social».
Quant a mobilitat, s'està treballant per a resoldre els problemes de connectivitat en transport públic i, per a això, s'han iniciat reunions comarcals per a redefinir el mapa concessional i adaptar-ho a la nova realitat social connectant amb les principals infraestructures i serveis públics. De fet, ja s'ha licitat el contracte per a l'estudi de l'àrea metropolitana d'Alacant. A més, està previst licitar la redacció en 2016 del Pla de Mobilitat Urbana per a esta zona.
Finalment, la consellera María José Salvador ha explicat el gir en la política en matèria d'urbanisme, «hem passat de la depredació i l'especulació a la protecció i regeneració del nostre territori». Per això, s'han aprovat plans importants com el Pla d'Inundacions i s'està treballant en altres com el Pla del Litoral, el de l'Horta o el de les àrees metropolitanes, de fet, en el segon semestre de 2016 es presentarà el document d'inici del Pla Metropolità d'Alacant-Elx. Quant a infraestructures, ha volgut destacar la «modernització de la Línia 9 entre Altea-Calp i la millora del sistema de seguretat en estacions que continuaran amb els treballs fins a Dénia i, a més, en 2017 es pressupostarà la represa de les obres del túnel de la Serra Grossa, tal com va anunciar el president Ximo Puig».
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació Manuel Alcaraz ha començat la seua intervenció amb un balanç del que ha sigut el Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs d'Estiu. Ha destacat la participació de la qual ha dit que «s'han complit les expectatives». També ha valorat les aliances que s'han establert amb associacions, col.lectius i institucions que han participat durant estos dies, «es tracta d'exercir l'acció política pròxima als interessos i necessitats de la societat i este ha sigut l'objectiu prioritari de les jornades». En este sentit, Alcaraz ha dit que «quan la democràcia es converteix en una cosa molt jeràrquica entre els governants i la ciutadania les coses comencen a anar malament». Per això, ha explicat, té sentit la conselleria, «per afrontar el descrèdit de la política». Segons ell «estem per reconstruir el sentit de les bones pràctiques i atendre a les demandes de la ciutadania».
A partir d'ahí, el conseller Manuel Alcaraz ha fet un repàs dels projectes que s'estan desenvolupant a les 4 grans àrees que agrupa. En el cas de responsabilitat social ha destacat l'avantprojecte de llei que està en debat ara mateix. Respecte a cooperació, ha dit que «treballem per restaurar l'honor de la cooperació valenciana després de l'herència terrible de Blasco». En este punt ha assenyalat la nova Llei de Cooperació, el retorn de les ajudes a ONGDS així com la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU a l'acció política del Consell. Pel que fa a participació, ha explicat que s'està treballant en el decret per crear el Consell de Participació Ciutadana que s'haurà d'encarregar de l'elaboració de la Llei de Participació per a esta legislatura. Quant a transparència ha detallat iniciatives que s'han posat en marxa com ara el nou portal GVAOberta o el conveni signat amb Transparència Internacional i la posada en marxa, junt a esta organització, del programa pilot Pactes d'Integritat en la contractació pública. En conclusió, Alcaraz ha dit que «estem generant entorns que servisquen de tallafocs a la corrupció i generen una ètica pública que rescate la democràcia i, per tant, l'estat social».
La penúltima jornada del fòrum «Diàlegs d'Estiu» ha finalitzat amb la conferència de l'escriptor i periodista, Josep Ramoneda, 'Democràcia, ara'. Demà tancarà la jornada la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives Mónica Oltra.