elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Esquerra de Castelló proposa un model de turisme alternatiu per a Castelló

    Ernesto Domenech, candidat de l'Esquerra de Castelló i representant dels Verds ha volgut exposar avui l'alternativa turística que proposa l'Esquerra de Castelló: “Des de l'Esquerra de Castelló considerem que cal canviar la visió economicista del turisme existent al nostre país. Des dels mitjans de comunicació se'ns ha traslladat una visió que és purament quantitativa, on l'única notícia que dóna el turisme és el percentatge d'ocupació hotelera, el nombre de turistes que venen cada any o la despesa mitjana d'aquests en la nostra ciutat. D'aquesta forma el que pretén la dreta és la desvinculació del turisme del model de ciutat, de forma que només siga entés com a sector productiu, unint-lo al negoci i no pas a una qüestió política a la qual cal donar alternatives”.

    En aquest sentit, el candidat de la coalició d'esquerres ha volgut parlar del motiu pel qual la dreta fa servir aquesta imatge: “Aquesta visió del turisme no és innocent. El que s'oblida, o es vol fer oblidar, és que darrere del turisme està un model urbanístic que ha depredat el nostre territori, que ha permés a construcció arreu de la província d'autèntiques barbaritats, de la qual és exemple paradigmàtic Marina d'Or. El que s'amaga intencionadament és la construcció durant dècades d'una ciutat pensada per al "pelotazo" urbanístic, per al negoci privat i no per a les persones. Cal remarcar, a més, que aquesta visió va íntimament lligada a l'anomenat com a “turisme de sol i platja”, que és un model on la competència es fa al voltant del preu, lligat a un turista de baix poder adquisitiu i que, per tant, només és rendible quan es donen uns grans fluxos d'afluència turística”.

    Aprofundint en aquesta qüestió, el representant dels Verds ha volgut explicar les conseqüències d'aquest model de turisme: “Cal ser molt clars i dir quines són les conseqüències de l'adopció d'aquest com a model únic de turisme, perquè les coneixem de sobra. En l'àmbit urbanístic parlem de la destrucció del medi natural sota capes de ciment, la destrucció del paisatge amb grans blocs d'apartaments a primera línia de platja, les aglomeracions amb serveis públics insuficients que es donen cada estiu a molts pobles de la nostra província. Però, cal parlar igualment de les conseqüències en l'àmbit social i econòmic: Sous precaris, treballs temporals només per a l'estiu, treball en negre, jornades laborals interminables amb hores extra sense remunerar. Totes aquestes són qüestions a revertir des de l'urbanisme amb la definició d'un model alternatiu de turisme. Si el que volem, i aquest és el compromís de l'Esquerra de Castelló, és construir una ciutat per als treballadors i treballadores, per a tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat, cal que ens diferenciem de la resta de poblacions de la província, i això implica potenciar el turisme de qualitat, vinculat a la natura, a l'esport, a les persones grans i als sectors professionals”.

    Així, Ernesto Domenech va voler donar algunes propostes en aquesta matèria: “Des de l'Esquerra de Castelló tenim clar que no val amb només dir que volem, sinó que també cal dir com anem a fer-ho. En aquest sentit, per a nosaltres és fonamental la recuperació de l'aiguamoll natural als terrenys de l'aeròdrom per a la creació d'un centre d’observació i interpretació de la natura que valore la qualitat mediambiental i ecològica d'aquesta zona enfront del projecte d'emplenar d'hotels la zona que proposa el PP. A més, aquesta proposta la lligaríem amb la creació d'una veritable anella verda a la ciutat de Castelló que comence a l’aeròdrom del Grau, que arribe fins a l’ermita de la Magdalena i continue en els camps de tarongers de la zona Oest de Castelló, on s'implanten zones d’esplai, rutes en bici, es realitzen activitats culturals i altres vinculades al turisme ecològic, al turisme actiu o al turisme cultural, creant una oferta turística diferenciada de l’oferta de sol i platja. A més, demanarem al Ministeri de Defensa la cessió dels terrenys de Muntanya Negra per a la creació d'un càmping municipal i posarem en marxa la restauració i posada en valor del Segon Molí, així com del Castell Vell, la Muralla Medieval soterrada pel Tram i el Moli La Font com a espais històrics i culturals de rellevància. Per últim, no podem oblidar donar a conéixer el valor ecològic de les Illes Columbretes com a proposta turística de qualitat vinculada al medi ambient. A Castelló un altre model turístic és possible, i només vindrà de la mà de l'Esquerra de Castelló”.

    Subir