elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Esquerra de Castelló denuncia les retallades en serveis socials i dependència i proposa alternatives

L'Esquerra de Castelló denuncia les retallades en serveis socials i dependència i proposa alternatives

    Andrés Martínez, candidat de l'Esquerra de Castelló a l'Alcaldia, ha volgut criticar la situació dels serveis socials i de la dependència a Castelló: “En el nostre cas, com a veïns i veïnes de Castelló i residents al País Valencià, encara patim amb més rigor les conseqüències de les retallades que el PP ha dut a terme. Els serveis socials valencians són els menys desenvolupats de totes les comunitats autònomes, i el futur no es mostra esperançador. La Generalitat només finança un 12% de la despesa social que tenen els ajuntaments, un percentatge substancialment inferior a la mitjana estatal, que arriba al 28%. Com a conseqüència, la nostra Ciutat té una despesa per habitant i any en actuacions de protecció i promoció social de 65,32 € quan la mitjana a l'estat espanyol per a Ajuntaments de població similar és de 88,48 €. Hauríem d'invertir un mínim de 4 milions d'euros més anuals per equiparar-nos”.

    En aquest sentit, el candidat de la coalició d'esquerres ha volgut insistir en el model diferenciador que proposa la seua organització: “Des de l'Esquerra de Castelló tenim molt clar que el nostre model és un altre, i que passa precisament pel contrari que ha fet el PP. El que nosaltres volem és dotar als ajuntaments de totes les competències en matèria de serveis socials, amb el seu corresponent finançament. L'argument és ben simple: L'ajuntament és l'administració més propera al ciutadà i, per tant, la que millor coneix les necessitats dels seus veïns i veïnes. És per aquest motiu que advoquem per cobrir les majors necessitats possibles directament des de l'àmbit municipal”.

    Aprofundint en aquesta qüestió, el representant d'esquerres ha volgut tractar un dels punts centrals a tractar en serveis socials: “Avui dia els serveis socials municipals constitueixen la porta d'entrada a la cartera de serveis existents, amb uns professionals obligats a conèixer tant el catàleg de serveis públics com aquells que ofereix la Generalitat o la Diputació. Així, en l'àmbit municipal trobem que n'hi ha 75 treballadors vinculats a l'àrea de serveis socials, dels quals, en realitat, tenen un perfil tècnic 38. Per aquest motiu, la nostra proposta és clara i implica augmentar la plantilla, sempre que la delegació de govern ho permeta o es canvie la llei, en 12 treballadors i treballadores que estiguen als serveis d'atenció directa o d'entrada als serveis socials, que es troben actualment sobresaturats com a conseqüència de l'augment de la vulnerabilitat social que ha patit la ciutadania a causa de la crisi i de les retallades del PP”.

    Per últim Andrés Martínez ha volgut acabar amb tota una bateria de propostes que es compromet a portar endavant: “En relació a les propostes locals, un altre tema és el servei de teleassistència. Aquest servei, que va ser eliminat pel govern del PP en l'àmbit estatal, i substituït en l'àmbit local pel servei de teleajuda que, a parer nostre suposa una greu baixada en el servei i atenció prestats a les persones grans de la nostra ciutat. És la nostra aposta recuperar aquest servei en la ciutat de Castelló. Un aspecte clarament vinculat és el de l'accessibilitat. Gràcies a una moció d'Esquerra Unida es va aprovar un Pla d'Accessibilitat Local, on es planteja en primer terme l'accessibilitat a tots els immobles municipals i, en segon lloc, l'estudi i aplicació de mesures d'accessibilitat en la nostra ciutat. A més, nosaltres volem i volem que es promoga l'accessibilitat també als edificis privats, mitjançant deduccions en l'ICIO, subvencions vinculades a l'accessibilitat, i l'establiment de requisits en matèria d'accessibilitat en les llicències d'obra nova. Volem també instar a la Generalitat Valenciana a instaurar una Llei del Tercer Sector que expose clarament els seus drets i, per últim, no volem oblidar-nos d'instar al Govern Central a prohibir el copagament en matèria de serveis socials, així com en medicaments i qualsevol altre servei bàsic perquè no és copagament, és repagament”.

     

     

    Subir