Javier Munárriz: "Una de les poques coses que es poden assegurar sobre la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània prevé el càncer"
L'oncòleg adverteix que molts articles sobre aliments que prevenen o provoquen la malaltia estan supeditats a interessos econòmics
Javier Munárriz, doctor en Oncologia Mèdica de l'Hospital Provincial de Castelló, ha oferit avui la conferencia «Alimentació i càncer: veritats i mites» en el marc del Curs sobre prevenció del càncer que han organitzat l'Associació Espanyola contra el Càncer de Castelló i el Vicedeganat de Medicina de la Universitat Jaume I. L'especialista en Oncologia ha sigut taxatiu en afirmar que «una de les poques coses que es poden assegurar categòricament quant a la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània, la nostra dieta de tota la vida, que és una dieta sensata, equilibrada i variada, prevé el càncer».
Munárriz ha explicat que, al contrari que en altres malalties com l'ébola o la silicosi, en el cas del càncer no hi ha només un factor causant de la malaltia sinó que hi ha molts factors implicats com el tabac, l'alcohol, els factors hereditaris i genètics i la dieta. Dins d'aquests factors hi ha alguns que no són modificables, com els factors hereditaris, genètics o de sexe (el càncer d'úter només ho poden patir les dones), però hi ha uns altres que sí, com el consum de tabac, ja que està demostrat que no fumar disminueix en un 30% la incidència del càncer. "No obstant açò, de tots els factors modificables, el que més incidència té en el càncer és la dieta perquè una elevada ingesta calòrica i de greixos o la ingesta de carcinògens com l'alcohol poden produir càncer, igual que l'obesitat pot augmentar la mortalitat en alguns tipus de càncer".
Entre els aliments o substancies integrants d'una dieta que poden estar implicats en l'aparició d'alguns tipus de càncer el doctor Munárriz ha citat l'alcohol, els greixos d'origen animal, la aflatoxina (un fong que contamina determinats cereals), els pesticides, els additius de l'aigua (arsènic, nitrats, crom) o la carn roja (sobretot pels tractaments hormonals als quals són sotmeses les vaques). Per contra, també hi ha aliments que poden prevenir o protegir del càncer com el te (pel seu alt contingut en antioxidants), les fruites i les verdures, els greixos del peix o vegetals (oli d'oliva) el seleni, la fibra (ja que evita l'absorció de les substàncies carcinògenes), la vitamina D, l'àcid fòlic, la soia o la llet.
Javier Munárriz també ha volgut fer un advertiment sobre molts articles i estudis que es publiquen sobre la relació entre determinats aliments i el càncer, "cal ser molt escèptics davant aquestes notícies ja que darrere d'aquests temes hi ha uns interessos econòmics i empresarials molt forts".
Per a finalitzar la seua conferència, el oncòleg de l'Hospital Provincial ha fet referència al prestigiós oncòleg Jr. Vicent T. DeVita, qui en les seues obres realitza sis recomanacions per a prevenir el càncer: realitzar activitat física regular, evitar el sobrepès, limitar el consum d'alcohol, menjar molta fruita i verdura, consumir cereals i evitar els carbohidrats refinats i sucres i substituir la carn per peix, nous i llegums.
A continuació, Francisco Rallo, especialista en Medicina Interna i vicepresident de la junta provincial de Castelló de l'Associació Espanyola contra el Càncer ha analitzat si es pot prevenir el càncer fent exercici. En últim lloc, Isabel Tena, d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Provincial, ha oferit la xarrada "Com es prevé el Càncer Hereditari".
Javier Munárriz: "Una de las pocas cosas que se pueden asegurar sobre la relación entre dieta y cáncer es que la dieta mediterránea previene el cáncer".
El oncólogo advierte de que muchos artículos sobre alimentos que previenen o provocan la enfermedad están supeditados a intereses económicos
Javier Munárriz, doctor en Oncología Médica del Hospital Provincial de Castellón, ha ofrecido hoy la conferencia "Alimentación y cáncer: verdades y mitos" en el marco del Curso sobre prevención del cáncer que han organizado la Asociación Española contra el Cáncer de Castellón y el Vicedecanato de Medicina de la Universitat Jaume I. El especialista en Oncología ha sido tajante al afirmar que "una de las pocas cosas que se pueden asegurar categóricamente en cuanto a la relación entre dieta y cáncer es que la dieta mediterránea, nuestra dieta de toda la vida, que es una dieta sensata, equilibrada y variada, previene el cáncer".
Munárriz ha explicado que, al contrario que en otras enfermedades como el ébola o la silicosis, en el caso del cáncer no hay un sólo factor causante de la enfermedad sino que hay muchos factores implicados como el tabaco, el alcohol, los factores hereditarios y genéticos, y la dieta. Dentro de estos factores hay algunos que no son modificables, como los factores hereditarios, genéticos o de sexo (el cáncer de útero sólo lo pueden sufrir las mujeres), pero hay otros que sí, como el consumo de tabaco, ya que está demostrado que no fumar disminuye en un 30% la incidencia del cáncer. «Sin embargo, de todos los factores modificables, el que más incidencia tiene en el cáncer es la dieta porque una elevada ingesta calórica y de grasas o la ingesta de carcinógenos como el alcohol pueden producir cáncer, al igual que la obesidad puede aumentar la mortalidad en algunos tipos de cáncer».
Entre los alimentos o sustancias integrantes de una dieta que pueden estar implicados en la aparición de algunos tipos de cáncer el doctor Munárriz ha citado el alcohol, las grasas de origen animal, la aflatoxina (un hongo que contamina determinados cereales), los pesticidas, los aditivos del agua (arsénico, nitratos, cromo) o la carne roja (sobre todo por los tratamientos hormonales a los que son sometidas las vacas). Por el contrario, también hay alimentos que pueden prevenir o proteger del cáncer como el té (por su alto contenido en antioxidantes), las frutas y las verduras, las grasas del pescado o vegetales (aceite de oliva) el selenio, la fibra (ya que evita la absorción de las sustancias carcinógenas), la vitamina D, el ácido fólico, la soja o la leche.
Javier Munárriz también ha querido hacer una advertencia sobre muchos artículos y estudios que se publican sobre la relación entre determinados alimentos y el cáncer, "hay que ser muy escépticos ante estas noticias ya que detrás de estos temas hay unos intereses económicos y empresariales muy fuertes".
Para finalizar su conferencia, el oncólogo del Hospital Provincial ha hecho referencia al prestigioso oncólogo Jr. Vicent T. DeVita, quien en sus obras realiza seis recomendaciones para prevenir el cáncer: realizar actividad física regular, evitar el sobrepeso, limitar el consumo de alcohol, comer mucha fruta y verdura, consumir cereales y evitar los carbohidratos refinados y azúcares y sustituir la carne por pescado, nueces y legumbres.
A continuación, Francisco Rallo, especialista en Medicina Interna y vicepresidente de la junta provincial de Castellón de la Asociación Española contra el Cáncer ha analizado si se puede prevenir el cáncer haciendo ejercicio. En último lugar, Isabel Tena, de Oncología Médica del Hospital Provincial, ha ofrecido la charla « Cómo se previene el Cáncer Hereditario».