Esquerra Unida presentara una declaració institucional per a demanar la retirada del “Proyecto de Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administación Local”
La portaveu municipal d'EUPV a l'ajuntament de Castelló ha anunciat avui, coincidint amb la reunió d'alcaldes que tindrà lloc a Madrid, una declaració institucional per a demanar del “Proyecto de Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administación Local”: “És necessari sumar forces per a dir-li al PP que no podem consentir des dels ajuntaments el brutal atac que suposa aquesta normativa i que, com a mínim, a nosaltres ens van a tindre davant per a oposar-nos a aquestes mesures”.
La regidora va voler fer incidència en els aspectes més lesius que suposa aquesta normativa: “Aquesta normativa pretén, entre altres mesures, prohibir als ajuntaments dur a terme competències pròpies de les comunitats autònomes, com són els serveis socials o la policia. Així, si s'aplicara, aquest ajuntament hauria de tancar els seus centres de serveis socials i esperar a veure si la generalitat contractaria o no aquest personal, mentre la ciutadania correria el risc de quedar-se sense serveis.”
En opinió de la representant d'esquerres, estem davant d'un atac recentralitzador que és completament ideològic: “Ens pretenen fer passar com si fos una mera qüestió tècnica el que és ideologia pura. On està escrit que des de la generalitat van a saber fer una millor gestió dels serveis socials que els ajuntaments? Ningú pot creure's que la generalitat conega millor que el seu ajuntament quina és la situació dels veïns i veïnes del poble. De fet, si els ajuntaments van començar a posar serveis socials va ser per la insuficient xarxa creada a escala autonòmica. L'actual situació és fruit de la mala gestió autonòmica que ha quedat completament sobrepassada. Cal una reforma de l'administració, sí, però cap a la municipalització”.
Així mateix, la regidora va explicar un altre dels conceptes més controvertits: “Al projecte de llei es parla dels costos estàndards, que vol dir que tot ajuntament per a poder autogestionar-se haurà de demostrar que li costa, per habitant, el mateix que a una gran ciutat. I en cas de no ser així, aquells serveis públics que siguen més cars passaran a mans o bé de la diputació o bé de la generalitat, que ni tan sols tindrà l'obligació de contractar a tots els funcionaris”.
De la mateixa manera, un altre element que la portaveu municipal va considerar clau és el del dèficit municipal: “Una altra qüestió que preveu aquest Projecte de Llei és “castigar” a tots els ajuntaments que tinguen deute traient-los obligatòriament la gestió dels serveis públics. Això és intolerable, i que ho vulga aprovar el mateix partit que ha portat el nostre deute públic de l'estat a quasi el 100% del PIB és una burla cruel i intolerable”.
Per tots aquests motius, Carmen Carreras va concloure: “A la nostra organització sempre hem apostat per la tercera descentralització de l'estat: La municipalització. És evident que són els ajuntaments els qui millor coneixen les situacions dels seus veïns i veïnes, i per tant són els que haurien de tindre més competències. La reforma centralitzadora que pretén el PP és cruel, injusta i una altra manera de fer més retallades, i això no es pot consentir. Si el PP de Castelló vota en contra d'aquesta declaració institucional és perquè es veuen incapaços de gestionar aquesta ciutat i, per tant, per dignitat, haurien de dimitir i anar-se'n a la seua casa”.