Entrevista con Pere Duch Balfagó, President de la Comisió Cívica “Vicent Marçà”
Pere Duch Balfagó és el President de la Comissió Cívica “Vicent Marçà”.
Gerent de la llibreria Babel.
Persona enamorada de la nostra llengua i promotora d’actes vinculats a ella. Exemples són la majoria d’actes que es celebren al Forum Babel.
Com es va formar la Comissió Cívica “Vicent Marçà?
Una vegada mort Vicent Marçà, de forma espontània, un grup d’amics i companys es reuniren per a parlar sobre la iniciació de unes alternatives en record de Vicent Marçà (el seu record es manté en els seus llibres) i no deixar-lo de transmetre a les noves generacions mitjançant la lectura.
D’aquestes converses, s’acaba formant un grup de tretze persones: escriptors, docents i gent del món de la cultura. Són els que han dut al davant les iniciatives.
Quines són aquestes iniciatives?
Una de les iniciatives és que el nom de Vicent Marçà siga posat a un centre educatiu de Castelló. Segurament serà el nou centre de Educació Infantil i de Primària del Grau.
L’altra és la convocatoria d’uns premis literaris on els escriptors foren els xiquets i xiquetes de les escoles de Castelló.
En què consistiesen els premis literaris?
La Comissió Cívica, pensant en la forma de pensar de Vicent Marçà, no es tractava d’uns premis dirigits a escriptors sino obrir eixos premis als escolars. D’aquesta manera eixen els Premis de Narrativa Escolar Vicent Marçà. Són de carácter local i dirigits a alumnes de 5é i 6é de Educació Primària de la ciutat de Castelló.
En què consisteix el Premi?
La primera singularitat d’aquestos premis és que no hi ha un de guanyador, sino que hi ha al voltant de 30 guanyadors. De tots els originals rebuts el jurat tria sobre 30 narracions que són les que formaran un llibre publicat per la Editorial Bromera.
El premi per al xiquet o xiqueta és veure el seu text publicat en un llibre.
L’edició és gran? On poden trobar-se els llibres?
Per una banda es regala un nombre d’exemplars als alumnes premiats i a les seues escolas. Es fan arribar llibres també a les escoles que no han participat, i per últim, es remeten uns altres exemplars a l’Ajuntament. Comercialment també es poden conseguir a qualsevol llibreria de la Comunitat Valenciana.
Quantes edicions s’han fet?
Enguany és la tercera edició del premis. Estic molt content perque la resposta per part dels alumnes i centres docents ha estat molt bona. Hi ha una mitjana de paricipació sobre 20 escoles y 300 alumnes.
Amb quins recursos es compten?
Premis d’aquesta mena només són possibles comptan amb la col•laboració i ajut de distintes institucions i col•lectius..
En primer lloc, l’Ajuntament de Castelló fa posible l’existència del Premi adquirint 1000 exemplars en cada edició. La UJI, la Federació d’Escoles Valencianes, l’Associació d’escriptors de llengua catalana, els col•lectius en defensa de la llengua, la llibreria Babel i l’editorial Bromera que acull el premi dintre de les seues publicacions en la col•lecció LLETRA NOVA.
Serien els col•lectius implicats en els premis.
Els premis d’aquest any ja s’han lliurat?
Estan a punt. Tots els anys lliurem els premis al voltant del mes d’abril. Concretament l’edició de 2.008 es lliurarà en la festa que farem al Teatre Principal de Castelló, dilluns 7 d’abril a les 19,30 hores.
En la festa a més de lliurar els llibres i diplomes als guanyadors, hi haurà música a càrrec de la coral “Veus de Lledó”, teatre amb escenificacions de textos de les obres de Vicent Marçà (taller de teatre de la UJI) i parlaments d’autoritats i persones implicades en els Premis.
Vull afegir que estan convidades totes les persones que vullguen vindre.
El periòdic.com desitja que siga un èxit el lliurament de premis d’aquesta tercera edició de Narrativa Escolar Vicent Marçà.