elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez

Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez
    MÁS FOTOS
    Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez - (foto 2)
    Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez - (foto 3)
    Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez - (foto 4)
    Entrevista amb Anna Marzà i Ibàñez - (foto 5)

    Anna Marzà i Ibàñez és filla de Vicent Marçà. Traductora i professora, ha begut de l’estima per la llengua, la cultura i l’educació de son pare.

    En què consisteix el Premi de Narrativa Escolar Vicent Marçà?

    És un premi adreçat als i les alumnes de 5è i 6è d’Educació Primària de Castelló. Els xiquets presenten contes escrits per ells mateixos, de temàtica lliure, i participen en el concurs. Una de les coses més boniques del premi és que no hi ha un sol guanyador o guanyadora, sinó al voltant de 30. Les narracions que selecciona el jurat es recopilen i publiquen en un llibre de l’Editorial Bromera. Aquest és, precisament, el premi: la publicació del conte.

    On es pot trobar aquest llibre?

    Cada alumne premiat i la seua escola en reben un nombre d’exemplars. Si hi ha alguna escola que no ha participat, també rep alguns exemplars, perquè el puguen afegir a la seua biblioteca. I, com que és un llibre editat com qualsevol altre, es troba en totes les llibreries del País Valencià, per això els fa tanta il•lusió als guanyadors, perquè poden veure el seu conte publicat al costat dels llibres que lligen.

    Quin objectiu té el Premi?

    Com a mestre, el meu pare sempre va advocar per la importància de potenciar la nostra llengua i la creativitat de tots els seus alumnes; i com a escriptor de llibres adreçats als més joves, és evident que considerava essencial el paper de la literatura en l’educació dels xiquets i les xiquetes. Amb aquest premi s’intenta conjugar tot això. A més, es destaca la importància dels mestres i els pares a l’hora de fomentar la lectoescriptura. Tant pares i mares com mestres són un element clau del Premi. Sense ells, no hi hauria una participació tan alta.

    Com va sorgir la idea de fer aquest Premi?

    Va ser per iniciativa de la Comissió Cívica Vicent Marçà. En morir mon pare es va crear aquesta comissió per fomentar una sèrie d’iniciatives en la seua memòria, i el Premi és la més emblemàtica de totes precisament perquè recull tot el seu llegat. Com ja hem dit, els objectius del premi són els que van fer de fil conductor de la trajectòria personal, docent i literària de mon pare, i per això ens pareix la millor forma d’homenatjar-lo.

    Quants xiquets participen al Premi?

    Enguany és l’any que més xiquets i xiquetes han participat: 561. Els contes ens han arribat de 31 escoles de tot Castelló. Com pots veure, ha sigut una participació massiva. Es nota que, a mesura que passen els anys, el premi es va consolidant i la resposta augmenta. Finalment, els guanyadors han sigut 35, que es coneixeran la nit del lliurament de premis.

    Quan serà aquest lliurament?

    El proper dimarts 7 d’abril, a les 19.30 hores al Teatre Principal de Castelló. Com tots els anys, es fa una festa pels voltants del 2 d’abril, el dia internacional del llibre infantil i juvenil. En l’acte d’enguany, a més de lliurar els llibres i diplomes als guanyadors, tindrem música a càrrec del Conjunt Instrumental Infantil del CEIP Herrero i teatre a càrrec de L’ENFILAT, que posaran en escena una adaptació del llibre de mon pare Quaranta-sis contes i un gelat. Tindrem també, és clar, els parlaments corresponents d’autoritats i responsables del premi. Esteu tots convidats!

    I ja per acabar, a banda de la Comissió Cívica, participen altres entitats en el premi?

    Sí, i és molt important que ho destaquem, perquè la família estem molt satisfets de veure que al voltant de la figura de mon pare s’han aglutinat nombroses institucions i col•lectius: La Universitat Jaume I, Escola Valenciana, l’Associació d’escriptors en Llengua Catalana, els Col•lectius en Defensa de la Llengua, la llibreria Babel i l’editorial Bromera, que publica tots els anys el recull de contes guanyadors en la col•lecció LLETRA NOVA. I, finalment, l’Ajuntament de Castelló, que adquireix tots els anys 1000 exemplars del recull de contes, cosa que fa possible els premis.

     

     

    Subir