elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Compromís presenta una declaració contra el tancament de línies en valencià

    La portaveu adjunta de Compromís per Castelló a l'Ajuntament, Ali Brancal, ha explicat avui que “el PP continua la seua ofensiva contra l'ensenyament públic, ara atacant les línies en valencià. Des de Conselleria s'estan suprimint desenes i desenes de línies en valencià, fins i tot contra el criteri dels Consells Escolars. A la ciutat de Castelló, quatre escoles, el Mestre Canós, el Armelles, el Bisbe Climent i l'Herrero han patit aquestes supressions”.

    La regidora de Compromís ha indicat que “des de Conselleria, s'està obligant a que en aquelles escoles que només hi ha una línia aquesta siga en castellà, fins i tot en contra del criteri del Consell Escolar. Amb aquesta postura, Conselleria no només demostra la seua voluntat de menysprear l'ensenyament en valencià, d'anar progressivament eliminant-lo, sinó que a més a més carrega contra un dels pilars de l'ensenyament públic en democràcia: el diàleg necessari entre comunitat escolar i administració, un diàleg que el PP ha substituït per l'autoritarisme, per la imposició. Aquest fet es palesa especialment en el cas del CEIP Herrero on, en contra del criteri unànim del Consell Escolar i de la inspecció educativa, s'elimina l'única línia en valencià de la zona centre de la ciutat”.

    Ali Brancal ha anunciat que “per això presentem una declaració institucional al plenari de la setmana que ve en la qual exigim a la Conselleria el manteniment de totes les línies en valencià actualment existents a la ciutat de Castelló i, també, a que respecte, en aquells aspectes que són de la seua competència, el criteri del Consell Escolar de cada centre”.
    Ali Brancal ha afegit que “demà dijous, els regidors de Compromís per Castelló, juntament amb el nostre diputat Josep Maria Pañella visitarem els quatre centres on tindran lloc tancaments de protesta per aquesta nova agressió al valencià, per transmetre’ls el suport de la nostra organització, explicar-los les iniciatives que estem duent a terme en les institucions per mirar d’aturar aquesta aberració pedagògica, i posar-nos a la seua disposició per a totes les gestions i convocatòries que vulguen dur a terme”.

    Finalment, la regidora ha conclòs afirmant que “l'ensenyament en valencià representa, a més d'una necessitat indefugible per una llengua minoritzada com és la nostra, una oportunitat magnífica per tal d'integrar a les persones nouvingudes, i per tal de contribuir a que el valencià puga ser una llengua d'ús i comunicació en tots els àmbits. També cal recordar un fet cabdal: segons han demostrat els estudis sociolingüístics i educatius de les universitats, l'ensenyament en valencià és el millor programa per aconseguir alumnat plurilingüe”.

    Subir