elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Carcaixent s’adhereix a la xarxa de municipis en defensa de la memòria històrica

Carcaixent s’adhereix a la xarxa de municipis en defensa de la memòria històrica

    Ahir, es va aprovar per majoria en el Ple Municipal de l’Ajuntament l’adhesió de Carcaixent a la xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. La xarxa té com a  objectiu essencial configurar dins de la Federació un fòrum estable de debat, anàlisi, intercanvi d'experiències i consulta de la problemàtica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de Compromís, PSOE i Reiniciem i les abstencions de PP, Gent de Carcaixent i UxV,

    Natxo Escandell, regidor de Participació Ciutadana i Transparència, va explicar durant la seua intervenció que l’adhesió a la xarxa busca reparar un deute històric, “Es tracta de fer justícia. Són 80 anys en els que s’ha obviat un sector, entronitzant al bàndol rebel amb vestigis, signes i records.” També, en al·lusió a les declaracions del portaveu del Partit Popular de no voler remenar el passat, el regidor va aclarir que l’objectiu no és enfrontar a dos bàndols “no es tracta de dretes o esquerres, sinó de democràcia. Qui ho derive al debat dreta-esquerra, té un problema d’entesa històrica.”, va explicar. Natxo Escandell també va aprofitar per a recordar que a Carcaixent foren assassinats representats elegits democràticament, “Els últims regidors de la democràcia fins el 1979 no sabem on estan. Carcaixent es mereix reconstruir el seu passat per continuar avançant com a societat. Ho hem de fer per ells, però també per nosaltres.”

    A dia de hui, la Xarxa està integrada per 46 municipis valencians, entre ells els caps de província, València, Alacant i Castelló. També estan implicats la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i organitzacions de la societat civil. En l’àmbit institucional, destaca com argument la constitució de la Comissió Tècnica de Coordinació per elaborar un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura, regulada per Resolució de 26 d’octubre de 2015 de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

    Al ple també es va aprovar per majoria de Compromís, PSOE i Reiniciem una moció presentada per este grup polític per la recuperació de la memòria històrica amb la que es busca la retirada de tota la simbologia i vestigis franquistes que puguen quedar en Carcaixent. Carles Albert, portaveu de Reiniciem, va explicar que l’objectiu de la proposta és “adoptar les mesures complementàries destinades a suprimir elements de divisió entre els ciutadans amb la finalitat de fomentar la cohesió i solidaritat entre els ciutadans espanyols de diverses generacions”. La proposta també inclou la revisió de tots els acords o convenis de col·laboració així com la retirada de subvencions a aquelles entitats privades que conserven simbologia o mencions al franquisme.

    Natxo Escandell, regidor de Participació i Transparència, ha manifestat que ja s’estan mantenint contactes amb altres administracions per poder dur a terme la retirada de la simbologia franquista. “Per sort, no queden molts vestigis a Carcaixent, però no es tracta solament d’esborrar una època obscura, sinó de recordar una època en la que es defensaven els valors de la llibertat i la democràcia. Moltes famílies sofriren la guerra, la postguerra i la dictadura. I a elles ens deguem. Justícia i memòria van de la mà.” 

    Subir