L’Ajuntament de Bétera col•labora en ‘Llegir en valencià’ amb el llibre La nit de les pastràssimes de l’escriptora Raquel Ricart
La Calderona i les dones d’aigua, protagonistes del llibre de Raquel Ricart
‘Llegir en valencià, paisatges de llegenda’ és una campanya d’animació lectora que vol fomentar la lectura i promocionar el valencià, dirigida a tot tipus de públic
L’Ajuntament de Bétera, a través de la Regidoria de Cultura, col•labora en la campanya d’animació lectora “Llegir en valencià, paisatges de llegenda” amb el patrocini del llibre La nit de les pastràssimes de l’escriptora de Bétera, Raquel Ricart. Un llibre on la serra Calderona i la llegenda dels amants de Portaceli són protagonistes.
La nit de les pastràssimes conta la llegenda dels amants de Portaceli i la història d’una dona d’aigua amb llargs cabells de color roig anomenada Ródena, que li ensenya a Batiste a descobrir els secrets que s’amaguen per la serra Calderona. Una serra prop de la mar i de la ciutat, sempre oberta als visitants i als excursionistes que amaga tresors i llegendes que, només amb atenció, estima i una capacitat especial, podem arribar a conéixer. Això és el que li va passar, fa molt de temps a Batiste, el personatge principal del llibre.
Raquel Ricart Leal (Bétera, 1962) és autora de la novel•la negra Un mort al sindicat, de les novel•les juvenils Van ploure estrelles i El quadern d’Àngela, premi Vila de Paterna i Premi Samaruc 2010, respectivament. És també autora del text dramàtic infantil Ferrabràs, que va ser posat en escena per Bambalina Titelles. Amb la novel•la Les ratlles de la vida, va guanyar el premi Andròmina de Narrativa i el premi de la Crítica 2010 i en 2011, va guanyar el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil amb el llibre Les mars perdudes.
‘Llegir en valencià, paisatges de llegenda’ és una campanya d’animació lectora que vol fomentar la lectura i promocionar el valencià. Va dirigida a tot tipus de públic, estan escrits en lletra gran, interlineat generós i tenen al final un glossari que ajuden al lector a comprendre les paraules amb més dificultat. A més, al final dels llibre s’ofereixen informacions pràctiques i interessants sobre els espais descrits que animen al lector a visitar el paratge. La campanya està formada, entre moltes accions, per una col•lecció d’11 llibres que narren llegendes situades en alguns dels paisatges més emblemàtics del nostre territori.
En la 9a edició, «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» convida els lectors a descobrir algunes de les llegendes millor guardades de les nostres terres. En total, es tracta d’11 llegendes, cadascuna escrita per un escriptor reconegut i ambientada en un dels nostres paisatges més emblemàtics: entre ells, la Calderona amb el llibre de l’escriptora Raquel Ricart de Bétera.
A més dels patrocinadors i col•laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges que apareixen en els llibres de la campanya s’han sumat a la iniciativa, com és l’Ajuntament de Bétera.