El reglament de participació ciutadana crea també el Consell dels Xiquets
El nou reglament de Participació Ciutadana de Bellreguard s’aprovava ahir al plenari per unanimitat després de la seua aprovació provisional en el ple del mes d’octubre i de 60 dies d’exposició pública i més d’una trentena d’esmenes. Una d’elles, de l’Ateneu Popular de Bellreguard - la Roda, proposava la creació d’un Consell de les Xiquetes i els Xiquets com a eina pedagògica per a educar els infants en la responsabilitat democràtica. L’esmena, com totes les introduïdes, es va acceptar per unanimitat i ara serà el plenari el que concrete les funcions i el funcionament de l’òrgan que, en tot cas, quedarà adscrit al sector educatiu. El regidor de Participació Ciutadana i primer tinent alcalde, Àlex Ruiz, ha agraït la bona acollida per part de les associacions, amb les quals s’ha reunit per a exposar el projecte, així com les esmenes presentades per l’Ateneu i pel Grup Municipal del Partit Popular, «que han millorat substancialment el reglament i, sobretot, han demostrat que entre tots és possible governar-nos».
El nou reglament permetrà la participació directa en la presa de decisions de ciutadans, associacions i aquelles candidatures polítiques que, amb més d’un 3% de vots en les eleccions municipals, es queden sense representació. Representants de totes elles, junt a l’alcalde, el regidor de Participació i, amb veu i sense vot, els tècnics municipals formaran part del Consell de Participació Ciutadana. A més, es creen diferents òrgans participatius com els consells sectorials, la Mesa d’Entitats o el Consell del Poble, màxim òrgan decisori del qual formaran part tots els empadronats majors de 16 anys i també aquells ciutadans que, sense estar censats, ho sol·liciten i demostren els vincles amb Bellreguard. Igualment, el plenari pot convocar Grups d’Intervenció Participativa, formats per ciutadans escollits aleatòriament, per a poder obtenir un mostreig de l’opinió pública.
El reglament preveu la redacció d’un Pla d’Acció Municipal amb les competències del Consell de Participació Ciutadana, l’elaboració de pressupostos participatius, així com la possibilitat d’incorporar polítiques concretes a petició dels propis ciutadans. De fet, el reglament regula la participació dels veïns en el plenari: a més d’intervenir lliurement en el torn de precs i preguntes podran plantejar temes a tractar. Finalment, es contempla la realització de consultes ciutadanes.
Per a Àlex Ruiz «és un reglament valent i un pas ferm cap a la democràcia participativa» i incideix en què «l’única manera d’apropar la política als ciutadans és que decidisquen en allò que els afecta directament, perquè Bellreguard és cosa de tots» i conclou que «les condicions perquè funcione estan: la voluntat política i la implicació ciutadana, a la qual li demane que el faça seu. A partir d’ara, com estableix el reglament, tenim un any per davant per posar en marxa el òrgans i les diferents normatives que el desenvolupen, així com encetarem una necessària tasca pedagògica perquè totes i tots posem en valor la codecisió».