La directora general de Transparència assistirà a la presentació pública del Pla de Participació
Este dijous a les 19:30 hores es presentarà en públic el Reglament de Participació Ciutadana de Bellreguard amb l’assistència de la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, que serà rebuda a les 19 hores i signarà en el llibre d’honor de l’Ajuntament abans de l’acte en el qual es repartirà el reglament imprès entre els assistents. Un reglament que s’ha fet arribar ja a les associacions locals com també a Mas, que després de conèixer-lo, va voler acompanyar en la presentació. Com assenyala el regidor de participació ciutadana, Àlex Ruiz «la presència de Mas és un estímul i un aval al treball fet». Un treball que arrancava amb l’aprovació provisional en octubre, dos mesos d’exposició pública i 30 esmenes, vint de les quals acceptades, el nou reglament de Participació Ciutadana de Bellreguard s’aprovava en gener al plenari per unanimitat.
El nou reglament permetrà la participació directa en la presa de decisions de ciutadans i associacions, però tambéals majors de 16 anys, als veïns que sense estar empadronats a Bellreguard acrediten la seua vinculació, a les candidatures que es queden sense representació municipal o als xiquets i les xiquetes, mitjançant la creació d’un consell que servirà com eina pedagògica per a educar els infants en la responsabilitat democràtica. A més, es creen diferents òrgans participatius com els consells sectorials, la Mesa d’Entitats, el Consell del Poble o els Grups d’Intervenció Participativa, formats per ciutadans escollits aleatòriament, per a poder obtenir un mostreig de l’opinió pública. Com assenyala Ruiz «és un reglament perquè ens governem ja que l’única manera d’apropar la política als ciutadans és que decidisquen en allò que els afecta directament» i conclou que, «amb la presència de la directora general de participació i transparència, Aitana Mas, l’aval de la Generalitat se suma a la voluntat política i la implicació ciutadana».
El reglament preveu la redacció d’un Pla d’Acció Municipal amb les competències del Consell de Participació Ciutadana, l’elaboració de pressupostos participatius, així com la possibilitat d’incorporar polítiques concretes a petició dels propis ciutadans. De fet, el reglament regula la participació dels veïns en el plenari: a més d’intervenir lliurement en el torn obert de paraula plantejar temes a tractar després del punt de precs i preguntes. Finalment, es contempla la realització de consultes ciutadanes.