Amb les sessions impartides per Ramón Flecha finalitza el curs sobre “Comunitats d’aprenentatge”, realitzat al Col.Legi “Carrasquer” de Sueca
Els passats dies 30 i 31 de maig, tingueren lloc les dos últimes sessions del “Curs de sensibilització en comunitats d’aprenentatge” que ha estat realitzant el professorat del Col.legi Carrasquer de Sueca al llarg del curs 2013-14.
Tal i com estava previst, aquestes dos sessions han sigut impartides pel prestigiós Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Ramón Flecha Garcia.
Ramón Flecha va ser el fundador del CREA de Barcelona (Centre Especial d’Investigació en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats); és reconegut com el desenvolupador de les Tertulies Literàries Dialògiques, el projecte Comunitats d’Aprenentatge i la Metodologia Comunicativa de recerca. Va ser el investigador principal del Projecte europeu INCLUD-ED (2006-2011), i en l’actualitat és el director de la investigació europea IMPACT-EV (2014-17).
En la sessió del divendres Ramón Flecha va explicar els set principis de l’Aprenentatge Dialògic, el qual fonamenta les actuacions educatives d’èxit que es desenvolupen en les “Comunitats d’Aprenentatge”.
Des d’aquesta perspectiva de l’aprenentage, basada en una concepció comunicativa, es considera que les persones aprenem a partir de les interaccions amb altres persones. Sent els set principis de l’Aprenentatge Dialògic els següents:
1. Diàleg igualitari.
2. Intel.ligència cultural.
3. Transformació.
4. Dimensió Instrumental.
5. Creació de sentit.
6. Solidaritat.
7. Igualtat de diferències.
En la seua exposició Ramón va explicar els principis relacionant-los amb exemples d’ actuacions educatives d’èxit: “Grups interactius”, “Tertulies literaries dialògiques”, “Formació de familiars”,….
En la sessió del matí del dissabte, Ramón Flecha va exposar el “Model dialògic de prevenció i resolució de conflictes”, fent especials referències a les actuacions que poden contribuir a la superació de la Violència de gènere.
El Model dialògic de prevenció i resolució de conflictes, es fonamenta en el diàleg com eina que permet superar les desigualtats. En el tractament del conflicte pren protagonisme el Consens entre totes les parts implicades, especialmente l’alumnat, sobre les normes de convivencia, generant un diàleg compartit per tota la Comunitat en tot el procés normatiu (ètica procedimental).
Aquest tipus de model permet una millora qualitativa de la convivencia tant en el centre com en tota la Comunitat Educativa. Generar els espais de diàleg és la millor forma de previndre els conflictes, però per assolir això és necessària la implicació de tota la Comunitat.
Per finalitzar la sessió i amb motiu de la Cloenda del curs, vam comptar amb la participació d’Esther Roca Campos, Coordinadora de la formació en “Comunitats d’aprenentage” del Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació.
En la seua intervenció Esther va explicar el procediment que cal seguir ara, en el procés de transformació del Col.legi Carrasquer en Comunitat d’Aprenentatge, si així fora aprovat per una majoria significativa del seu Claustre de professors/es. També va respondre a tots els dubtes que li vam plantejar els assistents.
A aquestes dos últimes sessions formatives, en les que ha col.laborat la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sueca (com segona part de les VIII Jornades Socioeducatives de Sueca), han assistit pares i mares que formen part del Consell Escolar del Col.legi Carrasquer o de la Junta de l’APAMA.i representants d’alguns centres educatius de Sueca que tenien interés en conéixer millor les “Comunitats d’Aprenentatge”.
Acabat ja el curs, i a banda dels debats i decisions que es puguen produir en el Col.legi Carrasquer en les pròximes setmanes, volem agraïr les seues aportacions als altres professors/es que han participat com ponents al curs: Begoña Garcia, Gaspar Izquierdo, Teresa Vazquez, Sara Carbonell , i Oscar Prieto.
També un agraïment especial al Col.legi Luis Vives “L’Escolaica” de Cullera per la seua bona disposició a col.laborar, a Esther Roca pel seu interés, i un agraïment molt especial a Ramón Flecha Garcia, “alma mater” de les “Comunitats d’Aprenentatge”, pel gran esforç personal que ha fet per estar aquests dos dies amb nosaltres a Sueca.